Máte z loňských svátků uschovanou vánoční hvězdu? Je čas ji probudit k životu

 Ostatní 
09. listopadu 2019 14:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Věděli jste, že vánoční růže je trvalka? Depositphotos
Máte z loňských Vánoc uschovanou vánoční hvězdu? Pak je nejvyšší čas ji připravit na kvetení. Poradíme vám, jak na to, aby se vám do svátků krásně vybarvila.

Vánoční hvězda je nepřehlédnutelná, pestrá a slavnostně vyhlížející. Její krásně zbarvené listy tak zdobí během vánočních svátků nejednu domácnost. Kromě klasicky červené jsou známé i další vybarvené odrůdy. Něžněji působí varieta s růžovými, broskvovými či krémovými listy, krásné jsou i listeny sněhově bílé. Vyšlechtěny jsou dokonce i odrůdy pestrobarevné, listeny jsou i různorodě tvarované. Tuto rostlinu někdo po svátcích vyhazuje, jiný si ji uchová, aby mu zase příští rok udělala radost. Jak ale květinu přimět k vytvoření barvených listů? Není to tak těžké.

Dopřejte jí tmu 

Tajemství celého úspěchu tkví v délce dne. Kvetení vánoční hvězdy je totiž vyvoláváno fotoperiodicky. To znamená, že rostlina reaguje na délku dne, respektive na krátící se den. Aby se vám hvězda začala zabarvovat, potřebuje být spoustu hodin ve tmě. S tímto zatemňováním začněte nejlépe během těchto dnů. 

Strčte ji do krabice

Vánoční hvězda potřebuje skutečnou tmu. Během této doby ji nesmí osvítit nic, dokonce i silné pouliční osvětlení ji může zmást. Noc pro květinu musí být mnohem delší, než tomu je za podzimních a zimních dnů. Nejlépe uděláte, když hvězdu přikryjete na 12 - 14 hodin kartónovou krabicí, silným papírovým pytlem nebo nějakou kontrukcí, která je potažená tmavou látkou. V době odkrytí jí zase dopřejte dostatek rozptýleného denního světla. 

Pěstování

Jakmile se vám květina "probudí k životu", dopřejte jí pokojovou teplotu okolo 20 °C. Dobře vybírejte i místo, kam ji postavíte. Nesnáší průvan, takže parapety nebo poličky v blízkosti oken nejsou zrovna to pravé. Vánoční hvězdu zalévejte měkkou vodou o pokojové teplotě tak, aby byl substrát stále mírně vlhký, ale ne přemokřený. Rostlina má také ráda vyšší vlhkost vzduchu, takže se jí nebojte čas od času rosit. Jednou týdně květinu přihnojte. Nezapomeňte jí také dát do krásného květináče, který ještě více podtrhne její krásu. Třeba do vlastnoručně vyrobeného ze starého. Pár tipů, jak na to, jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve