Většina lidí si myslí, že koleus je jednoletka. To je ale chyba, naučte se jej přezimovat

 Ostatní 
22. listopadu 2019 10:33 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Africká kopřiva při dobré péči vydrží i řadu sezon Pixabay
Koleus je jeden z názvů africké kopřivy. Většina lidí si myslí, že jde o jednoletku. Ve skutečnosti jde ale o rostlinu, která vám může sloužit řadu let. Máme další informace.

Africká kopřiva je oblíbenou rostlinou zejména pro své zbarvení. Na většině listů najdete vždy alespoň tři barvy. Jde o rostlinu, která se dá pěstovat venku, ale dobře poslouží i uvnitř. A právě uvnitř ji můžete udržet i přes zimu. Také stojí za to si rostlinu namnožit a tak jí mít další rok dostatek.

Jak na přezimování

Koleus ochotně přezimuje při teplotách kolem 12 až 15 stupňů Celsia. Velkým rizikem v průběhu zimy je nedostatek světla. Jestliže však máte příhodnou, dobře osvětlenou chodbu, můžete tam bez obav rostlinu umístit a ona se vám odvděčí až několikaletou existencí. Může se stát, že v důsledku menšího množství světla nebude na jaře vypadat dobře, ale v tom případě postačí koleus zastřihnout a nechat obrazit.

Množení

Koleus můžete snadno množit pomocí vrcholových řízků. Ty vložíte do vody a do jednoho měsíce máte zakořeněnou rostlinu. Také lze použít lehký substrát. Z jedné rostliny tak můžete mít rostlin mnoho, protože africké kopřivě zastřihování vyhovuje. Výhodou je i to, že nové rostliny budou mít stejnou barevnost jako rostlina matečná. Další možností je pochopitelně pěstování ze semínek. Tam již může docházet k barevným změnám.

Péče

Koleus je nenáročná rostlina, která nevyžaduje velkou pozornost. Stačí pravidelná a vydatná zálivka a jednou za týden i přihnojení pomocí hnojiv, která nejsou příliš bohatá na dusík. Potom se totiž špatně vybarvují listy, což je u africké kopřivy pochopitelně na škodu. Pro venkovní použití doporučujme samozavlažovací květináče. Více se o nich dozvíte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47