Celá knihovna stále k dispozici? Čtečka knih může být dobrým vánočním dárkem

 Ostatní 
21. listopadu 2018 06:38 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvělá čitelnost, snadná přenositelnost, to je elektronická kniha Pixabay
Jestli se zamýšlíte nad dárkem pro své blízké, kteří rádi čtou, právě čtečka je zajímavou inspirací. Pojďme si říct, v čem je výhoda a podle čeho se orientovat.

Čtečky elektronických knih sice mají svůj největší rozmach za sebou, ale stále mají co nabídnout. Jejich cena přitom dnes už klesla, takže můžete směle koupit řadu zajímavých modelů, které potěší vášnivé čtenáře i technické nadšence.

E-ink není obyčejný displej

To nejdůležitější je, že při čtení z čtečky neničíte svoje oči tak, jako když čtete z tabletu nebo mobilu. Elektronický inkoust umožňuje velmi kontrastní zobrazení. Nikde nic nesvítí, pouze některé modely mají podsvícení pro četbu v noci. Vřele ale doporučujeme používat vnější osvětlení z lampiček. Čím více je okolního světla, tím lepší je čitelnost elektronického inkoustu. Navíc kniha může zůstat „zapnutá“, energie se spotřebovává na změnu stránky, nikoli na samotné zobrazení. Obrovskou výhodou je možnost změny velikosti písma.

Celá knihovna k dispozici

Když jedete na dovolenou, když studujete, když máte rozečteno několik titulů nebo potřebujete pro práci několik publikací – všechny můžete mít v jedné malé elektronické knize, která se vejde i do větší kapsy, ale určitě vás nezatíží ani v batohu, ani v kabelce. Pro tento účel jde určitě o to nejlepší, co může být. Na čtečce můžete číst i časopisy. Jen je třeba počítat s tím, že drtivá většina čteček je černobílých a ty barevné nemají podání barev kdovíjak skvělé.

Ušetříte

S elektronickou čtečkou ve výsledku ušetříte. Knihy, které jsou volně ke stažení, máte zdarma. Snadno seženete i ukázky z nových knih a můžete posoudit, zda si knihu chcete koupit. Tituly, které aktuálně vycházejí si pořídíte do čtečky levněji než v papírové podobě, protože je sice potřeba zaplatit autorovi a těm, kdo připravili elektronickou podobu, ale odpadá výroba a distribuce tištěných knih. Ušetříte si.i problém s umístěním různých poliček, na které vyskládat knihy v papírové podobě

Parametry

Drtivá většina elektronických knih má úhlopříčku obrazovky šest palců. Rozlišení bývá od základního 800 x 600 bodů, přes 1024 x 768 a může být i vyšší. Čím více, tím lépe, ale stoupá i cena. Rozhodnout se můžete, zda chcete displej dotykový, nebo budete stránky posouvat tlačítky. Modely se liší kapacitou paměti, schopností připojit se k internetu, podsvícením či osvětlením stránky. Existují i čtečky s většími úhlopříčkami, ale opět roste cena. Základní modely seženete pod dva tisíce, ale můžete si koupit i čtečku za deset tisíc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008