I vaše chata či chalupa potřebuje zazimovat. Ochraňte ji před mrazem i zloději

 Dům 
20. listopadu 2019 17:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chalupu je třeba ochránit před zloději i počasím Depositphotos
Češi jsou národem chatařů a chalupářů. Během zimy ale do svých rekreačních objektů jezdí málokdo. Z toho důvodu je třeba chatu nebo chalupu řádně zazimovat. Ochránit ji musíte nejen před zloději, ale i před nepříznivým počasím nebo před hlodavci.

Než tedy na několik měsíců svou chatu či chalupu zase opustíte, myslete na pár věcí, které je nutné udělat. Ať vám na jaře nezůstanou jen oči pro pláč.

Ochrana před mrazem

Nikdo dopředu neví, jaká bude zima, ale při zazimování chaty nebo chalupy je třeba počítat s katastrofickým scénářem. Nikdy proto nezapomeňte na tyto věci:

Zabraňte zamrznutí vody

Teploty pod bodem mrazu způsobují, že voda v potrubí, čerpadlech či nádržích zamrzá, pomalu se rozpíná a nakonec vše roztrhá. Tomu musíte zabránit. Uzavřete přívod vody a všechnu vodu vypustěte. Toto řešení má ovšem jednu nevýhodu - prázdný bojler či vnitřní stěny potrubí rychleji korodují. Alternativně tak můžete do vody nasypat sůl nebo do ní nalít nemrznoucí směs, díky čemuž významně snížíte bod mrazu a voda během zimy nezamrzne. Nezapomeňte ani na izolaci vodoměru, který by se vlivem mrazu mohl poničit. Skříňku s vodoměrem můžete zevnitř zaizolovat třeba polystyrenem.

Vypněte elektřinu

Pozornost věnujte také elektřině. Vypněte všechna elektrická zařízení v chalupě, vytáhněte je ze zásuvky a následně vyhoďte všechny pojistky. Zvláště opatrní buďte u bojleru nebo kotle, u kterých vypněte elektřinu dříve, než vypustíte vodu – v opačném případě by topné těleso pracovalo „na sucho“ a vyhořelo by. Podobně pak na jaře nejprve napusťte vodu a teprve poté zařízení připojte k elektrické síti.

Zkontrolujete střechu a sundejte okapy

Listí nebo další nečistoty v okapech způsobují, že voda během zimy nestíhá odtékat, zamrzá a okapy poškozuje. Proto okapy před zimou pečlivě vyčistěte nebo – pokud máte tu možnost – úplně odejměte a uschovejte. Podobně před zimou zkontrolujte také stav střechy. Během léta mírně poškozené trámy nemusely vadit, ale jakmile střechu zatíží silná vrstva sněhu, mohly by se trámy pod touto tíhou zlomit a střecha propadnout.

Zazimujte zahradní techniku

Řetězové pily, křovinořezy, sekačky… většina výrobců přímo v manuálu píše, jak máte tyto přístroje zazimovat. Obecně však platí, že byste z nich měli vylít benzín a motor promazat olejem. Využijte zimní přestávku také k servisu – a nechte si například naostřit řetěz u pily.

Odvezte veškeré jídlo, i trvanlivé

Přes zimu na své chalupě nikdy nenechávejte jídlo – a to ani trvanlivé. Například do mouky vám mohou vlézt myši nebo moli. Veškeré potraviny a nápoje si odvezte domů, lednici s mrazákem vyčistěte a vypojte ze zásuvky.

Ochraňte peřiny i oblečení

Myslete také na peřiny a oblečení, které z chaty buď úplně odvezte, nebo alespoň uschovejte do vakuových pytlů. V opačném případě poslouží jako domov myším. Opomenout byste neměli ani knihy, které uschovejte na místo, kam se myši nedostanou.

Protiplísňové opatření

Mějte na paměti, že přes zimu se na chalupě nebude větrat. Trvale vlhká místa, například dřevěné poklopy nebo sklepní trámy, proto ošetřete přípravkem proti plísním. Pozornost věnujte také zámkům, které postříkejte silikonovým sprejem proti mrazu.

Ochrana proti zlodějům

Zlodějů, kteří se zaměřují na opuštěné rekreační objekty, rok od roku přibývá. V Česku každoročně vykradou přes tisíc chat a chalup. Jak se zlodějům bránit?

Cennosti pryč

Pokud víte, že na chatu několik měsíců nepojedete, odvezte si domů všechny cennosti. A to nejen šperky nebo drahé kovy, ale zejména elektroniku, pracovní nářadí nebo třeba kola. Pokud z jakéhokoliv důvodu některou z cenných věcí odvézt nemůžete, schovejte ji na nenápadné místo a uzamkněte do skříně nebo boxu. Také si ji vyfoťte a opište výrobní číslo – snáze ji pak dohledáte, pokud skončí v bazaru.

Oploťte řádně pozemek

První, co bude muset zloděj překonat, je plot okolo vašeho pozemku. Ideální je, když si pozemek obeženete vysokým plotem s ostnatým drátem a bránu zajistíte bezpečnostním zámkem. Zloděj sice i takovou bariéru překoná, ale už dostává první indicii, že vykrást vaši chalupu nebude jen tak. Navíc musí myslet na to, že až půjde s lupem zpátky, čeká ho nepříjemné přelézání plotu. Toto pomyšlení některé zloděje odradí.

Zabezpečte vchody do objektu

Dalším krokem je zabezpečení všech oken a dveří. Zloděj se například může do domu dostat přes staré dveře do sklepa, vaše bezpečnostní vchodové dveře ho tak mohou nechat zcela v klidu. Pokud vám to finanční mžnosti dovolí, nahraďte postupně všechny dveře certifikovanými bezpečnostními dveřmi třetí, nebo ještě lépe čtvrté třídy. Takové dveře (včetně zámků a zárubní) dobře odolávají zlodějům a navíc usnadňují jednání s pojišťovnou, pokud vás někdo vykrade. Okna zajistěte okenicemi, případně si pořiďte okenní fólie, které zpevňují sklo a zabraňují jeho vysklení. Pokud vám to není proti srsti, můžete svá okna (anebo i dveře) zajistit mřížemi.

Kamerové systémy

Jestliže je pro vás zabezpečení chalupy maximální prioritou, nainstalujte si dovnitř kamery, alarm nebo chytré senzory, které jednou za čas automaticky rozsvítí světla či pustí televizi. Vaše chalupa pak bude zvenčí působit dojmem, že v ní někdo přebývá. Chytré senzory často můžete ovládat i na dálku pomocí smartphonu. V případě, že chatu zabezpečíte alarmem, pochlubte se tím a nalepte samolepky na všechna okna. I tato výstraha mnohé zloděje odradí.

Interiérové dveře nezamykejte

Máte-li v chalupě více místností oddělených dveřmi, nezamykejte je. Když už se zloděj dostane dovnitř, interiérové dveře ho nezastaví a klidně vám je rozmlátí. Tím zbytečně zvyšujete škodu, kterou krádeží způsobí.

Nejlepší je občasný dohled

Přes všechna zabezpečení není od věci, když na chalupu alespoň jednou za měsíc zavítáte. Odházet sníh z cesty a zkontrolovat, zda je všechno v pořádku. Pokud máte chalupu na druhém konci republiky, požádejte o pomoc alespoň sousedy. I kdyby vám nechtěli uklízet příjezdovou cestu – už jen to, že k chalupě vyšlapou cestičku ve sněhu, může leckdy pomoci.

Kriminalisté tvrdí, že většina zlodějů se o vykradení chalupy pokouší 10 minut. Pokud neuspějí, vzdají to a půjdou o dům dále. Když jim tedy vykradení objektu maximálně znepříjemníte, máte velkou šanci, že jim vaše víkendové sídlo odolá. O tom, jak naopak rekrační objekt probudit ze zimního spánku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve