Vyrobte si ekologické voskované ubrousky na potraviny. Je to jednoduché

 Dílna 
23. listopadu 2019 11:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voskované ubrousky mají všestranné použití Internet
Voskované ubrousky vám snadno nahradí potravinovou fólii, plastový sáček a dokonce i alobal. Navíc si je jednoduše můžete vyrobit i doma.

Plastové boxy, mikrotenové sáčky a potravinové fólie pro uchovávání potravin zatěžují nejen naše domácnosti, ale celou planetu. Jejich výroba a následné používání představují nezanedbatelnou ekologickou zátěž. Pokud chcete alespoň trochu odlehčit přírodě, vhodnou alternativou jsou právě voskované ubrousky. Sice si je můžete zakoupit, ale mnohem levnější varianta je domácí výroba. Není to vůbec složité.

Vše najdete doma

Pro výrobu voskovaných ubrousků vám stačí pouze bavlněná látka, včelí vosk, pečicí papír, nůžky a zdroj tepla, např. žehlička nebo trouba. Látku nemusíte kupovat, bohatě vám postačí vyřazené povlečení, tričko nebo košile. Ovšem pozor, vyhněte se pokud možno bílé barvě, protože včelí vosk materiál zabarví do žluta. Stejně tak není příliš vhodná ani tmavá látka, na níž se těžko pozná, zda se vosk dostatečně vpil. 

Jak na to

Vámi zvolenou látku si nastříhejte na požadovaný rozměr a tvar. Pokud máte strach, že se vám budou třepit okraje, použijte entlovací nůžky. Díky vosku se však látka nebude třepit. Přichystejte si včelí vosk, nejlépe nebarvený a neparfémovaný. Ten si ideálně nastrouhejte, případně nalámejte na drobné kousky. Nyní máte na výběr tři způsoby, jak si voskované ubrousky připravit. 

Zapečené

Troubu si předehřejte na 150 °C. Na plech umístěte pečicí papír, položte ubrousek a posypejte ho nastrouhaným voskem. Snažte se, aby byl rovnoměrně rozprostřený. Takto připravený ubrousek vložte do trouby a nechejte ho tam, dokud se vosk neroztopí a nevsákne do látky. Jakmile se tak stane, vyndejte jej ven, uhlaďte bavlněnou látku do všech stran a sloupněte z pečicího papíru. Pokud zjistíte, že jste vosku dali málo, jednoduše přisypejte další a znovu dejte rozehřát. Naopak velké množství vosku případně odsajete dalším ubrouskem.

Zažehlené

U druhého způsobu použijete místo trouby žehličku. Žehlicí plochu si podložte látkou, které nebude vadit znečištění voskem. Poté si dejte mezi dva pečicí papíry ubrousek a posypejte jej voskem. Žehličku zahřejte na mírnější stupeň a s funkcí bez páry. Vosk potom do ubrousku zažehlujte až do doby, než se rozpustí a rozetře po celé ploše ubrousku.

Malované 

Poslední metoda je asi nejpracnější, ale pokud si takový ubrousek budou vyrábět děti, je pro ně nejbezpečnější. Včelí vosk si rozpustěte ve vodní lázni a udržujte ho stále teplý. Na podložku si položte ubrousek a štětcem na něj roztírejte vosk. Pokud vám někde ukápne mimo pracovní plochu, máme pro vás tipy, jak jej snadno odstranit. Více jsme psali zde. Počítejte s tím, že vosk rychle tuhne a možná budete muset po natírání nechat ještě vosk rozpustit v troubě, aby rovnoměrně vsákl. 

Snadná údržba

Hotový ubrousek můžete použít prakticky na cokoliv, kromě syrového masa. Můžete s ním překrýt i misku s pomazánkou nebo otevřenou konzervu. Velký ubrousek je vhodný pro skladování bochníku chleba. A ještě snadnější je jeho údržba. Po použití ho stačí  opláchnout vodou nebo očistit vlhkým hadříkem a nechte volně uschnout. Počítejte s tím, že po určité době budete muset voskovou vrstvu obnovit, ale jinak vám takový ubrousek bude sloužit spoustu let. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve