Pěstujte si tuto krásnou rostlinu a udělejte si z ní bezkonkurenční domácí kávu

 Zahrada 
25. října 2018 08:11 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čekanka krásně vypadá i lahodně chutná Shutterstock
Čekanka je plevel, který roste všude kolem cest. V letních měsících ji poznáme naprosto bezpečně podle nebesky modrých květů. Avšak i v tyto dny není složité ji rozeznat od jiných plodin. A sběr jejích kořenů v tento čas se rozhodně vyplatí.

Roste naprosto všude, není snad místo, kde by se jí nedařilo. To se hodí i v případě, že se rozhodneme pěstovat ji na naší zahradě. Péči nevyžaduje téměř žádnou, snese přímé slunce a parády udělá více než dost. Na podzim jsou pak k mání kořeny, ze kterých si můžeme doma snadno připravit zdravou kávu.

Vypěstujte si vlastní

Nutno však dodat, že řeč není o čekance listové, která je chutnou zeleninou. Nýbrž o čekance obecné. V případě, že se rozhodnete pustit do jejího pěstování, máme pro vás dobrou zprávu. Zvládne to i naprostý začátečník a vůbec nic nemůžete zkazit.

Čekanka je totiž skromnější v nárocích na vláhu a snáší dobře sušší polohy a počasí. Půdu vyžaduje neutrální, až mírně alkalickou. Jediné, co rostlina vyžaduje, je dostatek dusíku a draslíku v půdě. Miluje obyčejný hnůj nebo zelenou jíchu. Obojím jí uděláme velmi dobře. A dobrou zprávou pro pěstitele je jistě i to, že čekanka není náchylná na choroby, ani se nezamlouvá škůdcům.

Zdá se vám čekanka netradiční pro pěstování na zahradě? Zkuste víc takových rostlin - třeba exotickou goji. I ta překvapí všechny, kdo k vám zavítají.

Je libo kafíčko?

Čekanka se dříve hojně využívala jako náhražka kávy. Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, určitě se vám to podaří. Náhražka kávy se připravuje z pražených kořenů nekvetoucích rostlin – tedy sbíraných ideálně právě v tomto období či pak až brzy na jaře. A jak na to? Nasbírané kořeny očistíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme na kousky a necháme na volné ploše důkladně proschnout.

Ideálně druhý den pak vhodíme připravené kořeny na rozpálenou litinovou pánev a zprudka je opečeme. Necháme zchladnout a na kávomlýnku pomeleme na prášek. Ten pak používáme místo klasické kávy. Můžeme jej dát i do přístroje na přípravu espressa. Taková káva pak bude mít i pěnu a bude stejně lahodná jako připravené klasické kafe.

Čekanka pro zdraví

Rostlinu by měli užívat všichni, kteří mají problémy se zažíváním. Čekanka obsahuje látky, které podporují chuť k jídlu a upravují trávení i vylučování žluče. V listech i kořenech se pak nachází inulin. Což je látka, která je zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávicího traktu.

A inulin je vhodný i pro diabetiky. Krom toho v sobě čekanka ukrývá spoustu cenných minerálních látek, které jsou pro naše tělo nezbytné. Čekankové kafe umí ulevit i při angíně nebo zánětech horních cest dýchacích. Posiluje srdce a v neposlední řadě působí jako účinný „tlumič“ na nervovou soustavu. Tudíž zklidňuje.

Uchování rostliny

Z čekanky můžeme posbírat prakticky všechno. Sušíme ji ve stínu, pokud použijeme umělé teplo, nesmí teplota přesáhnout 50 °C. Skladujeme ji na suchém, stinném místě v uzavřených nádobách.

Zkuste i čekankový čaj

Jednu lžičku jemně nasekané usušené čekanky povaříme v 1/4 l vody, necháme 10 minut odstát a přecedíme. Popíjíme během dne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008