Domácí příprava kávy v moka konvičce. Objevte kouzlo nejoblíbenějšího kávovaru světa i vy

Obliba Moka express neutuchá ani po téměř 90 letech
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
01. prosince 2019 15:27 / Depositphotos
  15   1
V Itálii si v něm kávu vaří v 9 z 10 domácností a v té poslední nejspíše kávu vůbec nepijí. Více než kávovar se hodí slovo konvička. Malá, jednoduchá, praktická a vždy s perfektním výsledkem, takový je Moka Express, třídílný zázrak, ze kterého je doma připravená káva vždy perfektní.

Příprava kávy v moka konvičce je jednoduchá a rychlá, káva je vždy voňavá a téměř taková, jak ji znáte z restaurací. Pojďte se podívat na historii a současnost nejoblíbenějšího kávovaru na světě.

Designová stálice

Moka konvičku lze bez nadsázky považovat za nejoblíbenější kávovar na světě. Bialettek se prodalo již téměř 400 milionů kusů. Zajímavé také je, že se jejich design za téměř 90 let existence nezměnil. Za tyto pozoruhodnosti byla moka konvička zapsána do Guinnessovy knihy rekordů, je vystavena v Muzeu moderního umění v New Yorku a dalších mekkách designu.

Prádelna v šálku kávy

Po jejím vynálezci Alfonsu Bialettim se jí lidově říká bialettka. Italský inženýr a odborník na zpracování hliníku si ji nechal navrhnout konstruktérem Luigim de Ponti. Inspirovali se v prádelnách, jejichž princip použili při konstrukci jednoduché konvičky, která dokáže z mleté kávy dostat maximum chutí a vůní. Bialetti chtěl zkrátka vyrobit kávovar, který by přenesl espresso z kaváren do každé italské domácnosti. A po dlouhém experimentování se jim to podařilo. Malá hliníková konvička složená z pouhých tří kusů dostala název Moka Express.

Není hliník škodlivý?

V případě kávových konviček jednoznačně není. Nevíme, jestli tento materiál Bialetti zvolil záměrně, každopádně v té době byl hliník národním kovem. Hliník vede lépe teplo než nerez a o škodlivosti nemůže být řeč, což potvrzují odborníci s tím, že dříve se do hliníku přidávaly materiály pro vylepšení vlastností hliníku.

Jak funguje moka konvička

Příprava kávy je nesmírně jednoduchá. Konvička se skládá ze tří částí: spodní na vodu, horní, do které se zkondenzuje hotová káva, a kovového sítka, které zároveň slouží jako odměrka kávy. Do spodní části se nalije voda, do sítka nasype po okraj káva, zašroubuje se vrchní část a postaví na sporák. Za chvíli se vám po kuchyni rozvine silná vůně kávy. Protože je nejlepší používat čerstvě namletou kávu, přečtěte si, jak vybrat vhodný kávomlýnek.

Express není espresso

Někoho mohou mást podobné názvy, ale espresso je výraz odvozený od tlaku, pod kterým se tento druh kávy připravuje, kdežto Moka express odkazuje spíše k rychlosti přípravy. V moka konvičce není káva připravována pod takovým tlakem jako espresso a extrahuje se na jiném principu.

Když jde o vůni a chuť

Káva z moka konvičky pochopitelně nemůže být tak silná jako pod velkým tlakem připravené espresso, ale rozdíl není tak markantní. Každopádně je takto připravená káva silnější než překapávaná. Moka konvička je zkrátka ideální volbou pro ty, kteří mají rádi chuť a vůni silné kávy, a přitom nechtějí investovat tisíce do stolních kávovarů.

A protože tyto konvičky nejsou drahé a dají se pořídit řádově za několik stokorun, pouvažujte o nich nejen pro sebe, ale také jako o dárku pro vaše blízké. Moka konvičkou jim nemůžete neudělat radost.

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

I v zimě můžete navštívit perlu Montreuxské Riviery, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera

Věda & Vesmír

Tuleni pomáhají vědcům. Odhalují, kolik tepla vstřebají oceány

Bydlení

Jak mít co nejkrásnější vánoční stromeček? Dodržte správný postup zdobení

Zavřít reklamu