Čas na barborky se blíží. Víte, co dělat, aby vám vykvetla?

 Dům 
03. prosince 2019 12:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvyk praví, že pokud svobodné dívce barborka rozkvete do Štědrého dne, do roka se vdá Depositphotos
Svátek Barbory se blíží a je tedy čas vyjít si na větvičky třešní nebo višní. Poradíme vám, jak to udělat, aby vám skutečně barborka rozkvetla do Štědrého dne.

Barbora slaví svůj svátek 4. prosince. Tento den bývá spojený se starým lidovým zvykem. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá. A nejenom to.

Nemusí být třešňová

Samozřejmě, že pokud chcete doma nechat rozkvést barborku, nemusíte nutně lítat po venku a hledat třešňový strom. Svými kvítky vás na Štědrý den mohou potěšit například broskve, švestky, slivoně nebo jabloně. A kdo má rád trochu exotiky, může sáhnout po magnólii, sakuře, kalině nebo okrasné jabloni.

Řežte s citem

Ještě než si větvičku utrhnete, vyberte si takovou, která má nejvíce pupenů. Při jejich stříhání použijte zahradnické nůžky. Jen tak se vyhnete poškození stromu nebo keře. Čistý řez do stromu nezanese infekci. Větvičkám pak seřízněte konec tak, aby plocha, která bude přijímat vodu, byla co největší. 

Jak se starat o barborku

Jakmile si větvičky přinesete domů, dejte je do vody, ale nechejte je ještě v některé chladnější místnosti, třeba ve sklepě nebo komoře, aby neprodělaly teplotní šok. Teprve po několika hodinách si je přeneste do místnosti, kde je stálá pokojová teplota. Do tří týdnů se můžete těšit na krásné květy. 

Zapomněli jste? 

Pokud toužíte po rozkvetlých větvičkách, ale na Barboru jste to nestihli, máte ještě několik možností, jak o barborku nepřijít. Například stačí nařezané větvičky ponořit asi na půl dne do teplé vody, která má pětatřicet stupňů Celsia. Tuto teplotu je však nutné dodržovat prakticky po celou dobu. Další možností je sáhnout po keřích, které vám vykvetou prakticky hned. K nim patří zlatý déšť, jasmín, případně vrba. Ovlivnit se dá také i kvetení další oblíbené květiny, kterou je vánoční kaktus. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47