Pes do postele? Jaký názor mají vědci?

 Mazlíčci 
05. prosince 2019 08:00 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes v posteli dokáže zahřát i zahnat pocit osamění Depositphotos
Věčné dilema. Jedni to odsuzují, jiní naopak doporučují. Nepejskaři mají zcela jasný názor - psa do postele nikdy. Názory se však různí i mezi samotnými pejskaři a dokonce i mezi vědci.

Kdo si pořizuje štěňátko poprvé, má zcela jasnou představu, kde bude nový člen rodiny spát. V posteli tedy rozhodně ne. Odolat ale roztomilému štěňátku a jeho smutným očím je téměř nadlidský úkol a za chvíli zjistíte, že se mazlíte se svým psím miláčkem v posteli automaticky. Spaní se psem v posteli nemusí být tak zavrženíhodné, má i své výhody. Nejenže vás zahřeje v chladných měsících, ale poskytuje zejména osamělým osobám pocit bezpečí a může působit i mírně antidepresivně. Vzpomeňme třeba na canisterapii, která je velmi oblíbená a v poslední době populární.

Hned v začátku společného nocování je však nutné zcela jasně stanovit pravidla. Pes si pochopitelně vybere to nejvýhodnější místo v posteli, v drtivé většině na polštáři. Je velkou chybou nechat psa ležet na svém polštáři a vzít si jiný. Naopak psa odsuňte stranou a důsledně toto dodržujte. „Toto je moje místo a toto zase tvoje“.  Jinak se vaše večerní uléhání změní v bitku právě o ten polštář. Pes si své místo najde a nemusí to být zrovna polštář a věřte, že s tím nemá žádný problém.

Výhody a nevýhody

Odpověď na otázku, zda vzít pejska do postele, má své výhody i nevýhody. Je třeba se rozhodnout hned na začátku.

Výhody

  • Psi zlepšují náladu a snižují hladinu stresu nebo pocit úzkosti. Vedle psího mazlíčka se cítíte bezpečněji a klidněji.
  • Spaní se psem je vhodné zejména pro osamocené osoby, u kterých pak vzniká pocit, že přece jen nejsou tak úplně samy a psí společnost v noci jistě ocení.
  • Pes dává svému pánovi absolutní lásku a pocit důležitosti.
  • Psi mají rádi rozmazlování a sdílení postele je pro ně stupeň nejvyššího blaha. A protože i my je milujeme, proč si společné spaní nedopřát.
  • Váš pejsek vás bude hřát a dodávat pozitivní energii.
  • Pokud již psa jednou do postele pustíte a najednou se rozhodnete, že to bylo špatné rozhodnutí a z postele ho vykážete, uděláte ze svého miláčka toho nejnešťastnějšího tvora na světě. Nepochopí, co se stalo, proč najednou nemůže za vámi a bude to považovat za trest za něco, o čem ani neví.

Nevýhody

  • Připravte se na to, že pokud máte většího psa, může se na vás někdy až tak tisknout, že vás bude odstrkovat. Jednoduše ho můžete odvalit o kus dál.
  • Počítejte s tím, že budete své lože denně vysávat, vyklepávat a častěji převlékat. Psí chlupy se dostanou všude, zejména v době línání.
  • Je možné, že můžete pejskovi malých plemen nechtěně ublížit – ve spánku ho můžete přimáčknout nebo i jinak zranit.
  • Spaním ve společné posteli si pes na vás vytvoří přílišnou závislost. Pak na vás nepřiměřeně visí a ve vaší nepřítomnosti se cítí nešťastně a nemůže bez vás vydržet.
  • Je možné, že vás pejsek může v noci vzbudit třeba svým chrápáním nebo pohyby těla, kdy prožívá své „psí sny“.

Jaký názor mají vědci

Jak je již uvedeno výše, jejich názory se zcela rozcházejí. Jedna skupina vědců varuje majitele psů od sdílení společného lože. Údajně působí jako rušivý element, člověk se častěji budí a po probuzení se cítí unaveně. Pes může vydávat nejrůznější zvuky nebo se během spánku přemisťovat, lehat třeba na končetiny svého pána, což pochopitelně kvalitě spánku nepřidá. Je nutné na tomto místě uvést, že kočky narušují kvalitu spánku mnohem více než psi.

Naopak druhá skupina vědců zdůrazňuje silnější pocity pohodlí a bezpečí. Majitelé psů navíc dodržují pravidelnější režim spánku, čímž přispívají ke kvalitě spánku a následně pak příjemnější probuzení, s tím je spojený pozitivní pohled na svět, což je prospěšné pro kvalitní život obecně. O problematice olizování pána pejskem jsme psali zde.

Co říci závěrem?

Váš pes, vaše postel, váš spánek, proto si do toho nenechte od nikoho mluvit. Je samozřejmé, že spát s roztomilým štěňátkem je jiné, než se později dělit o postel třeba s bernardýnem. Proto rozhodnutí, zda s vámi pejsek bude spát v posteli, či ne, je nutné udělat hned, kdy si psa pořídíte. Při pozdější změně vašeho rozhodnutí se pejsek bude cítit nejistě a nešťastně, mohl by trpět depresemi, v tom horším případě se stane apatickým, ztratí chuť k jídlu. Samotné rozhodnutí je však zcela na vás.      

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47