Pozor na chyby při zateplování, mohou vás vyjít draho

 Dům 
26. prosince 2019 11:23 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatně odvedená práce na zateplení může přinést bubliny nebo výduti Depositphotos
I když má zateplení přinést úspory na energiích, kvůli chybám a špatně odvedené práci můžete sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Stačí vybrat nevhodný materiál, malou tloušťku izolace nebo stavět načerno.

Izolace a zateplení mohou přinést úsporu na energiích. Pokud se ale udělá špatně, hrozí vám v nejlepším případě skvrny na fasádě nebo plísně kolem oken, v tom horší případě praskliny nebo opadávající izolace. Když si nedáte dobrý pozor, místo úspor budete mít oči pro pláč a v peněžence vír.

Tloušťka izolace

Jednou z chyb je malá tloušťka izolace. Pokud ji dáte na zeď, znamená to sice menší investici, ale také nižší cenu úspor za vytápění. Když bude tloušťka příliš malá, úspory budou skoro zanedbatelné. Investice se pak nemusí vůbec vrátit nebo se vrací velmi dlouho. Zateplení slabou vrstvou navíc může způsobit škody na samotné konstrukci, což povede ke znehodnocení investice.

Průměrně používaná tloušťka u polystyrenu a minerální izolace je kolem 12 až 13 centimetrů, lepší je však zvolit 15 a nejlépe 20 centimetrů. U šikmých střech je používaná tloušťka asi 15 centimetrů, přitom by měla být dvojnásobná. Pokud máte zateplení nedostatečné, je možné ještě zateplení dodělat.

Další chybou je zvolit nevhodný materiál. Vzniká to například u šikmých střech. Pro zateplení mezi krovy a trámy jsou nevhodné materiály, které nepruží a neumožňují dotvarování konstrukce, což jsou všechny stříkané pěny. U fasád rodinných domů tolik problém nebývá. Jen když je dům blízko jiného, je lepší zateplovat nehořlavým materiálem. U negarantovaných materiálů bývá rizikem trvanlivost a bezpečnost. Nízká investice pak může mít za následek krátkou životnost.

Myslet musíte i na detaily. Pokud je necháte nevyřešené, hrozí vznik tepelných mostů, kudy uniká teplo. V takových místech se pak může hromadit vlhkost, což povede k dalším problémům. Typickým příkladem jsou místa s nedostatečnou izolací například na balkonech a terasách nebo kolem oken, ale také místa, kde procházejí kovové a dřevěné prvky. Proto je lepší mít odbornou kontrolu, která vám poradí a všechny rizikové prostory zkontroluje.

Zjišťujte reference

Pokud jsou na domě skvrny od vlhkosti a izolace se uvolní nebo odpadává, může být kromě nekvalitního materiálu na vině i špatně odvedená práce. Proto si na internetu zjišťujte reference o firmě, která má práce provést, nebo se zeptejte známých, jaké mají zkušenosti. Když se nedodrží přesný postup a zateplovací systém se instaluje neodborně, může to vést k poškození zateplení. Vznikají například bubliny nebo výduti. V lepším případě to lze opravit, v horším je potřeba strhnout celou izolaci a udělat ji znovu.

Lidé občas nevědí, že musejí zateplení hlásit na stavební úřad. Pokud jsou práce na více než čtvrtině povrchu vnější části, musí se splnit požadavky na energetickou náročnost a prokázat je. Proto je povinné ohlášení a projednání záměru. Zateplení někdy mění rozměry, zatížení a někdy i tvar domu. Rozhodnutí záleží na stavebním úřadu. Porušení zákona může znamenat i pokutu. Co je třeba zajistit před stavbou domu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve