Připravte svého chlupáče na silvestrovskou veselici

 Mazlíčci 
29. prosince 2019 10:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Silvestr bývá pro psy velmi stresující Depositphotos
Venku už někteří nedočkavci začínají pouštět petardy. A zatímco vy se možná těšíte z pohledu na krásný ohňostroj, pro psa to může být doslova traumatizující. Poradíme vám, jak chlupáče připravit na silvestrovský humbuk.

Psi mají mnohem citlivější uši než lidé a slyší i zvuky, o kterých my nemáme ani ponětí. Příliš intenzivní hluk u nich může dokonce vyvolat i silnou bolest. A právě takových zvuků je silvestrovská noc plná. Těmto problémům se dá předejít a pejsky ochránit. Stačí dodržet pár rad.

Připravte se 

Pokud nemáte možnost odjet z centra dění někam do klidu, nepodceňte celodenní přípravu. Psa snažte přes den co nejvíce psychicky i fyzicky unavit. Vezměte jej na hodně dlouhou procházku a snažte se jej co nejvíce unavit. Nicméně jej venčete na vodítku, protože petardy někteří pouští už od brzkého rána. Snadno by se vám tak mohlo stát, že vám chlupáč v šoku uteče. Pro jistotu ale zkontrolujte, zda má pes známku. Policisté, nálezci nebo pracovníci útulku tak budou mít vrácení psa mnohem snazší.

Zvykněte jej na hluk

Svému psovi můžete také pouštět přes den nahrávky „silvestrovských zvuků“, aby si na něj zvykl. To můžete koneckonců dělat celoročně a tím pádem se snažit mazlíčkovi ukázat, že se opravdu nemá čeho bát. 

Uklidňujte jej 

Ještě před půlnocí zaveďte psa do nejklidnější místnosti vašeho obydlí, zatáhněte závěsy nebo rolety a tam se jej snažte co nejvíce uklidnit. Klidně tam dejte pejskovi i pelíšek, pusťte mu rádio, abyste lekavé zvuky přehlušily. Pomůže i hračka, tlumené světlo a trocha pamlsků. Dejte mu najevo svou přízeň, nešetřete chlácholivými slovy a hlaďte ho. Pes potřebuje cítit vaši podporu více než kdy jindy. Zkusit můžete také metodu half wrap, o níž jsme psali zde.

Netrestete jej

Jakmile vypukne půlnoční veselí, připravte se na to, že pes může ve stresu dělat prakticky cokoliv, co běžně nedělá. Může ze stresu výt, kňučet nebo třeba i udělat loužičku. Každopádně jej za to netrestejte, ale spíš se ho snažte povzbudit a dělat jako by se nic nestalo. Dejte mu klidně i pamlsek.

Zajděte k veterináři

Jako nejkrajnější variantu volte uklidňující preparáty. Ty si ale nechejte vždy předepsat od veterináře.Ten vám poradí a případně i doporučí různé preparáty na zklidnění zvířete s přihlédnutím k jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu. Psa omámeného sedativy ale nikdy nenechávajte samotného, zavřete ho do boudy či do místnosti a občas ho zkontrolujte. Po lécích by mohl usnout na zemi, nachladit se a způsobit si vážné zdravotní potíže.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve