Zatočte s rosením oken. Předejdete tím mnoha problémům

 Dům 
29. prosince 2019 15:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rosení oken způsobuje nevyvětraná vlhkost v místnosti Depositphotos
Také se vám po ránu stává, že lítáte s hadrem v ruce a utíráte kapky vody na rámech oken? Prozradíme vám, proč se to stává a jak se tomu bránit.

Rosení oken je nepříjemnost, která dokáže potrápit majitele starších typů bydlení, ale i novostaveb. Bohužel s tím souvisí ještě jeden problém, a to vznik plísní v domácnosti. Proto je důležité snažit se rosení stůj co stůj zabránit. Poradíme vám, jak na to.

Kdo je na vině

Důvod, proč se tvoří kapky na oknech netkví v jejich špatném těsnění, ale v nevyvětrané místnosti. Představte si, že jenom jeden dospělý člověk dokáže za noc vydýchat až litr vodní páry. Ta pak nemá z místnosti kam odejít ven, a tak se sráží na studených místech, mezi nimiž jsou na prvním místě právě okenní skla. Náchylnější k rosení z vnitřní strany jsou okna s dvojskly, naopak trojskla jsou náchylnější na rosení z venkovní strany. 

Nezapomeňte větrat

Pokud chcete zamezit neustálému rosení, je potřeba každý den ráno pořádně vyvětrat celý byt či dům, aby z něj mohla vlhkost odejít pryč. A to i v zimě. Další tipy, jak správně a efektivně větrat, jsme psali zde. Kapky vody samozřejmě musíte utřít hadrem, jinak se jich nezbavíte. Problém může vzniknout tehdy, pokud vodu necháte v oknech stát. Začne se u vás držet plíseň, což zrovna neprospívá vašemu zdraví, alergikům už vůbec ne.

Zatočte s vlhkostí navždy

Utírání a větrání není jediný způsob, jak zamezit rosení oken. Existuje ještě jeden, poměrně osvědčený způsob. Stačí dodržovat pravidlo 21-50. Nevíte, co to znamená? Je to jednoduché. Pamatujte si, že při teplotě zhruba 21 °C by vlhkost v místnosti neměla přesáhnout 50 %. Pokud se touto poučkou budete řídit, pak vězte, že kolem oken už nemusíte více lítat. Vlhkoměry jsou dnes už běžně k dostání za malý peníz, takže míru vlhkosti si dokážeme průběžně měřit a sledovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47