Jak být během letošních svátků o něco šetrnější k životnímu prostředí

 Dům 
25. prosince 2019 14:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na Vánoce není třeba přehánět a plýtvat Depositphotos
Sváteční období je přesný opak střídmosti. Cestujeme za rodinou do všech koutů republiky nebo dokonce do zahraničí, utrácíme za vánoční dárky a dopřáváme si spousty dobrého jídla. To může směřovat k plýtvání a zbytečnému odpadu. Čtěte, jak tomu předejít.

Zkuste letos brát jako výzvu nic zbytečně nepřehánět. Vždy existuje způsob, jak něco udělat bez odpadu a plýtvání a vánoční svátky nejsou žádnou výjimkou. Zde je několik tipů, jak se přiblížit k zelenějšímu trávení svátečního období.

Zvolte živý stromek 

Co se týče nechtěného odpadu, během příprav na Vánoce vše začíná stromečkem. I když mají živý i umělý stromeček dopad na životní prostředí, používat živý je pořád šetrnější, obzvláště pokud vyrostl ve vašem okolí. Na výrobu umělých stromků se spotřebovává mnohem více zdrojů, jako je plast, ocel, hliník a potom potřebujeme také obal, ve kterém je stromek doručený. Když se jej navíc jednou budete chtít zbavit, poputuje na skládku. Živé stromky se dají zkompostovat.

Vyrobte si vlastní dekorace

Nekupujte kýčovité plastové baňky. Dostat se do vánoční nálady lze i při výrobě dekorací, které potom můžete zahodit na kompost. Ozdobné řetězy je možné vyrobit ze sušených brusinek nebo popkornu. Adventní věnec vykouzlíte z větviček jehličnanů nebo rozmarýnu a girlandy ze šišek.

Vyzkoušejte recyklovatelné balení dárků

Po rozbalování dárků nám zbude kopa zmačkaného balicího papíru, se kterým se nedá dělat nic jiného, než jej vyhodit do koše. Zkuste letos této hoře plýtvání předejít. Místo toho při otevírání dárků buďte opatrní a následně papír složte a uložte na příští rok. Aby to bylo ještě jednodušší, balte dárky do tašek nebo krabic, které se dají lehce znovu využít. Použít se dají i staré noviny, které můžete pomalovat vánočními vzory a barvami. Vydat se šetrnější cestou vždy znamená zároveň ušetřit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008