Novoroční předsevzetí, která z vás udělají lepšího zahradníka

 Dům 
01. ledna 2020 14:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Myslete se začátkem roku na svoje pokojové rostliny Depositphotos
Rozhodnout se, že se chcete v příštím roce lépe starat o svoje rostlinky, je skvělý cíl, nefunguje ale moc jako novoroční předsevzetí. Ta jsou lepší, pokud jsou malá, specifická, měřitelná a taková, že si můžete zapisovat jejich progres.

Jestli je zahradničení na seznamu cílů na příští rok, zkuste svoje ambice přetvořit do něčeho hmatatelnějšího. Zde je několik jednoduchých, ale specifických novoročních předsevzetí, která vás navedou na cestu k úspěchu. 

Trávit 5 minut denně se svými rostlinami 

Žádný vztah nemůže růst bez nějakého společného stráveného času. To samé platí i pro rostliny. Zvykněte si věnovat pozornost vašim pokojovým rostlinám, učit se o jejich životním cyklu a jejich potřebách. Věnujte jim alespoň pět minut denně, ať už to bude znamenat čištění, zalévání nebo obhlédnutí jejich zdravotního stavu. Pokud nevěříte svojí paměti, nastavte si upomínku na vaše každodenní sezení s vašimi květinami. 

Zařídit si kalendář na pravidelné prostříhávání

Aby vaše rostliny rostly rovnoměrně, musejí se pravidelně prostříhávat, což v podstatě znamená odstranění nemocných nebo přerostlých částí. Ideálně se provádí na začátku sezony růstu, což je typicky na konci zimy. Zjistěte si, kdy začíná období růstu u vašich rostlin a zaneste si všechno do kalendáře, abyste na to nezapomněli. 

Naplánovat a dodržovat zalévací rutinu

Některé rostliny potřebují přesné množství vody, aby přežily, a o některé se nemusíte starat skoro vůbec. Než abyste vylili do květináče zbytek z láhve na vodu, když zrovna jdete kolem, zjistěte, jak moc a jak často vaše rostliny potřebují zalévat. Až budete mít všechny informace, naplánujte si zalévací rutinu a snažte se ji dodržovat.

Čistit rostliny jednou týdně 

Jako všechno ostatní ve vašem domě i vaše rostliny jednou za čas potřebují pořádně umýt, abyste je zbavili prachu. Pravidelné čištění pomůže vašim rostlinám zůstat svěží a čisté, a navíc díky tomu budete mít přehled o jejich zdravotním stavu. Zde je několik dalších tipů na co kromě rostlin začátkem roku myslet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve