Jak prožít první den roku, aby se vás drželo štěstí a proč do vánočky zapéct hrášek

 Ostatní 
01. ledna 2020 15:58 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak na Nový rok, tak po celý rok Archiv
První leden byl odjakživa předzvěstí toho, jak se každému povede po celý následující rok. A není to jen o předsevzetích, o jejich naplnění totiž rozhoduje každý sám po celý rok. Ale traduje se celá řada úkonů spojených právě jen s prvním dnem roku, které bychom měli, anebo naopak neměli dělat, abychom si zajistili zdraví, pohodu a třeba i blahobyt.

Pojďte se s námi podívat na zvyky a obyčeje, díky nimž můžete přiklonit štěstěnu na svoji stranu.

Zbavte se restů

Po silvestrovské noci, ať bude jakkoliv bujará, bychom se měli vyhecovat a trochu doma uklidit. Konkrétně převléct povlečení, vynést koš či uklidit do skříní oprané prádlo. To by nemělo zůstat viset, protože to podle pověr přináší smůlu. Úklid zároveň směřuje k tomu, aby nám do nového roku nepřecházely resty z roku minulého. A když se ještě obléknete do čistého, na zdraví a štěstí budete mít dobře zaděláno.

Dejte si do rypáčku

Ač může titulek evokovat pár ran pěstí do nosu, tentokrát jde o jídlo. Hned po silvestrovské půlnoci se totiž dříve jídávaly prasečí rypáčky nebo ovar a nastrouhaná jablka s křenem. Prase je totiž symbolem štěstí. Proto se na Štědrý večer máme postít a na Nový rok si uždibnout kousek vepřového v jakékoliv podobě. Můžete si také upéct vánočku a zapéct do ní kuličku hrachu. Kdo ji ve vánočce objeví, bude po celý rok dítkem štěstěny. Hrách klidně nahraďte například lískovým oříškem nebo celou mandlí.

První den nového roku bychom naopak neměli jíst drůbež a králíky, aby nám neuletělo či neuteklo štěstí. Naopak se traduje, že jakékoliv jídlo z čočky má přinést po celý rok hojnost peněz. A nezáleží na tom, jestli si uvaříte čočku na kyselo, polévku nebo si připravíte třeba čočkový salát. Recept na tradiční novoroční čočku naleznete zde

Pranostika věští úrodu vína

Co se týká počasí, tak naši předkové vypozorovali, že když připadne Nový rok na středu, lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med. Také se říká, že pokud bude novoroční noc jasná a klidná, má tím být zaručena povětrnost pro úrodu vlídná. Základem všeho je ale v duchu nejznámějšího rčení „Jak na Nový rok, tak po celý rok“ být první den roku milý a nehádat se. Pokud se totiž budete cítit šťastní, měla by vás štěstěna provázet i po celý následující rok. A to vám z celého srdce přeje i naše redakce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve