Vypěstujte si vlastní plody dlouhověkosti. Goji můžete mít i na své zahradě

 Zahrada 
26. ledna 2020 17:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kustovnice čínská je doslova nabitá cennými látkami a vitaminy Depositphotos
Její plody jsou údajně nejvýživnějším ovocem na světě. Podle čínské tradiční medicíny zaručují vitalitu, věčné mládí a prý podporují sexuální apetit. Tuto zázračnou rostlinu si můžete vypěstovat i vy sami na zahradě. Řeč je o kustovnici čínské, nebo-li goji.

I když je na zahrádkářské práce přeci jen čas, možná už přemýšlíte nad tím, co si na jaře zasadíte. Pokud přemýšlíte, že byste si zasadili rostlinu, která vám nejenom bude zdobit vaši zahradu, ale zároveň vám bude plodit i něco dobrého, pak nenechte bez povšimnutí goji, která vás bude zásobovat plody dlouhověkosti.

Vydrží i mrazy

Kustovnice čínská (Lyceum chinensis) je opadavá, mrazuvzdorná keřovitá trvalka. Takže bez problémů zvládne i naše klimatické podmínky. Její pěstování není vůbec náročné. Dobře roste i v chudých půdách. Pokud máte někde v koutu zahrady místo, kde vám celý den svítí slunce, je to ideální prostor právě pro kustovnici. Jenom počítejte s tím, že kustovnice může dorůst do výšky 1 až 2,5 metru a její větve se rozklánějí do šířky. Proto je dobré je během růstu tvarovat.

Rychle plodí

Další dobrou zprávou je fakt, že kustovnice je oboupohlavní rostlina, tedy je samosprašná. Pokud se jí bude u vás na zahradě dařit, můžete se prvních plodů dočkat už po 2 - 3 letech od jejího zasazení. Navíc u těchto plodů máte jistotu, že nejsou ničím ošetřené tak, jako to běžně bývá u těch kupovaných.

Stačí zasadit

Vzhledem k tomu, že pěstování ze semínek by bylo až příliš náročné, je nejlepší volbou koupit již předpěstované sazenice. Rostliny pak opatrně vyjměte a zasaďte je do připravených jam tak hluboko, jako byly v kontejneru. Na dno jámy ještě dejte trochu kompostu nebo hnoje. Okolí kmínků zbavte plevelů a obsypejte mulčovacím materiálem.

Zálivka

V období mezi koncem dubna a polovinou června zaléváme zhruba každých 25 dní (pakliže je rostlina nově vysazena, zaléváme častěji). Od září zálivku omezujeme a zaléváme pouze již jednou nebo dvakrát. První a poslední zálivka v témže roce by měla být nejvydatnější. 

Tvarování

Kustovnice je velmi vitální keř a již během prvního roku je schopna vytvořit více než metrové výhonky. V případě, že rostlina vytvořila jen jeden výhon, zkraťte jej ve výšce  10 – 15 cm tak, aby se během příštího roku rozvětvila na 5 až 6 kosterních větví. V tomto tvaru ji udržujte pravidelně vždy na podzim po sklizni. Během roku pak odstraňujte pouze nevhodně rostoucí nebo suché či polámané větve. 

Co ukrývá goji 

Malé červené plody kustovince v sobě ukrývají obrovské množství zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na polysacharidy, karotenoidy, flavonoidy, aminokyseliny. Obsahuje  železo, zinek, mangan, měď a chrom, vitaminy C, B1, B2 a E a další cenné látky. Plody můžete konzumovat bez obav – čerstvé i sušené. Obrovskou dávku vitaminů ukrývá také další neméně zdravá rostlina. Rakytník. I ten si můžete poměrně snadno vypěstovat na zahradě. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47