Snad každý pes miluje gumové hračky. Některými se ale může dokonce i přiotrávit

 Mazlíčci 
27. ledna 2020 07:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Gumové hračky psi milují, ale mohou jim i ublížit Depositphotos
Znáte ten výraz vašeho pejska, když zapískáte gumovou hračkou a vás pes se může zbláznit radostí? Zcela jistě ano, jelikož většina pejsků zbožňuje měkké pískací hračky z plastu. Ale pozor! Ne všechny hračky jsou pro pejsky bezpečné. V některých z nich jsou obsažené nebezpečné ftaláty.

O ftalátech se hodně mluví v souvislosti s nekvalitními dětskými hračkami. Jenže stejně jako dětem mohou ublížit i našim čtyřnohým mazlíčkům. Rozhodně proto výběru gumových hraček pro pejsky věnujte patřičnou pozornost.

Poškodí játra i ledviny

Ftaláty se používají jako změkčovadlo při výrobě plastů. Mimo jiné se využívají k výrobě hraček. Při větším a dlouhodobém vystavování se jejich vlivu mohou být nejen pro lidský organismus nebezpečné.

Ftaláty se do těla zvířat mohou dostat dvojím způsobem. Při kontaktu se sliznicí, tedy pokud si pes strčí hračku do tlamy, ale i vzduchem, jelikož se uvolňují do ovzduší. Tyto škodlivé látky mohou v krajním případě poškodit játra a ledviny, zvyšují riziko vzniku astmatu, mohou rovněž vyvolat rakovinu nebo snížit plodnost.

Na zvířata se moc nemyslí

Ftaláty představují nebezpečí, a proto je jejich užívání přísně hlídáno a kontrolováno především u dětských hraček. Na to, aby se hračky s nadměrným obsahem ftalátů nedostaly do rukou dětí, dohlíží zejména Česká obchodní inspekce.

U hraček pro zvířata to už ale nikdo tak neřeší. Je tedy jen na majitelích pejsků, aby si dávali pozor a nepořídili svému chlupáči nebezpečnou hračku. Výsledky testů jsou přitom hrozivé. Zatímco hračky pro děti, u kterých je předpoklad, že je budou brát do úst, nesmí obsahovat více než 0,1% jednoho nebo více esterů kyseliny ftalové, u testované hračky pro psy se ukázalo, že obsahuje přes 38 % různých ftalátů. To je 380x více, než je vyhláškou povoleno v hračkách pro děti.

Jenže zatímco v případě dětských hraček stanovuje množství povoleného obsahu ftalátů zákon, u hraček pro zvířata žádné podobné limity neexistují. Výrobce a dovozce proto v současnosti nic nenutí, aby zkoumali chemické složení svého zboží. Přitom podle odborníků je negativní vliv ftalátů u zvířat stejně závážný jako u lidí. Psi navíc dané hračky usilovně žvýkají a často i částečně polykají.

Odhalit nebezpečnou hračku není snadné

Bohužel neexistuje jednoduchý postup, jak zjistit obsah ftalátů v dané hračce, je velmi obtížné vybrat tedy tu správnou. Přesto mají odborníci pro majitele pejsků jednu dobrou radu. Je podle nich lepší nahradit hračky z měkkého plastu za hračky z jiných materiálů, jako je textil nebo latex. O tom, jak pejskovi vyrobit bezpečnou hračku ze staré deky, jsme psali zde.

Témata: hračky, ftaláty, nemoci,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008