Betta bojovnice. Krásná ozdoba akvária s nepřeberným množství barevných variací

 Mazlíčci 
26. února 2020 08:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bojovnice pestrá je oblíbená pro svou krásnou barevnost  Depositphotos
Je krásná, dostupná v nepřeberném množství barevných variací a je ozdobou každého akvária. Betta pestrá je zajímavá ryba. Na její chov v malé kostičce však zapomeňte.

Možná vás také zaujala na první pohled nádherná barevná ryba s dlouhým ocasem. Betta pestrá je jednou z nejzajímavějších ryb, která se dá u nás poměrně snadno pořídit. Je to rybka, která se většinou snese se všemi rybičkami (až na výjimky, které jí okusují ploutve). Nejzajímavější jsou především samci, kteří mají krásné dlouhé závojové ploutve, různě barevné a dle druhu i různě tvarované. Není divu, že nejeden akvarista se nechal zlákat a bettu si pořídil. Ovšem pozor. Aby tato kráska prospívala, potřebuje ke svému životu pár zásadních věcí. A rozhodně to není to miniaturní akvárium, ve kterých ji prodávají.

Život v kostce

Víte, z jakého důvodu chovají ve zverimexu betty v malých akváriích? Je to prosté. Ne nadarmo se někdy bettě říká bojovnice. Jestliže máte v akváriu více než jednoho samce, dochází k soubojům, které často končí smrtí, proto smí být v akváriu pouze jeden samec (mimochodem v Asii se dokonce pořádají bettí zápasy). A vezměte si, že v prodejně jich mají zhruba tak deset. A mít pro každého zvlášť jedno velké akvárium by asi bylo i nad prostorové možnosti těchto obchodů. Takže z těchto důvodů volí zverimexy úsporná řešení v podobě malých "bettárií". Ale věřte, že tato ryba potřebuje, stejně jako jiné, minimálně 20litrové akvárium. Samice se pak mezi sebou většinou snáší bez větších problémů, proto je často uvidíte i v hejnu jiných ryb. 

Miluje teplou vodu

Betta původem pochází z Asie. Žije v rýžových polích a slepých ramenech řek, které mají rozlohu i několik set hektarů. Takže v přirozeném prostředí mají poměrně velké akvárium, nemyslíte? Sice je pravda, že na těchto polích bývá často nízký vodní sloupec (do 30 cm), ale to je tak vše. Co se týče vody, tak vzhledem k tomu, z jaké oblasti pochází, je zvyklá na poměrně teplou vodu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 26 - 30 °C. Takže bez topítka akvárium rozhodně nepořizujte. Při nižších teplotách se stává, že se rybičce začnou rozpadat ploutve apod.

Potřebuje dýchat

Bojovnice nepotřebuje vzduchování. Je to totiž labyrintka, a tak se v intervalech 2 - 30 minut  plave nadechnout vzduchu na hladinu. Takže vzduchování mít můžete, ale není to až tak nutné. To, co by rybce rozhodně nemělo chybět, je filtr, který v akváriu zajišťuje fungující ekosystém, rozkládání jedovatých látek na ty méně jedovaté atd. Nepořizujte však příliš silný filtr, který by rybu příliš vysiloval plaváním. Betta totiž není dobrý plavec. Vzhledem k tomu, že žije ve stojaté vodě mezi rýží, která je navíc kaskádově uspořádaná, to ani není nutné. Ideální je bublifukový filtr, nebo závěsný filtr, u kterého se dá průtok regulovat. O tématu, jak správně založit akvárium, jsme více psali zde.

Dobrý skokan

A teď pozor. Pamatujte si, že betty jsou opravdu dobrými skokany. Takže na akvárium bez krycího skla zapomeňte. Mohlo by se totiž stát, že vám z něj klidně vyskočí. Kryt má ještě jednu důležitou funkci. Pokud je vzduch nad hladinou příliš studený a ryba se jej nadýchá, může vám onemocnět.

Troška zeleně

Kromě filtru a topítka nezapomeňte do akvária bettě vysadit rostliny. Ty pomáhají udržet fungující ekosystém akvária. Navíc tyto ryby doslova milují husté porosty, takže čím více bude akvárium zarostlejší, tím lepší. Nelekněte se, že pokud rybu někdy najdete ležet na listu. Tímto způsobem totiž odpočívá. Přeci jen jí to dá celkem zabrat, tahat za sebou tak velký ocas.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod