Časté koupání může psovi ublížit. Vhodný interval mytí záleží i na typu srti

 Mazlíčci 
25. února 2021 09:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležitý je správný výběr šamponu, který chrání kůži vašeho chlupáče Pixabay
Máte-li doma psa, určitě řešíte otázku, jak často by se měl koupat. Příliš časté namáčení a naopak i dlouhé intervaly mezi jednotlivým koupáním mohou nadělat více škody než užitku.

Pokožka psa plní pro tělo mnoho důležitých funkcí. Slouží jako ochranná vrstva proti vnějším vlivům, reguluje výdej tepla a pomocí senzorických receptorů dokáže vnímat různé podněty, jako je bolest, teplotní rozdíly a tlak. Povrch kůže je pokrytý lipidovou vrstvou, která chrání pokožku před vlivy prostředí a dehydratací. Pokud tedy kůži často namáčíte a používáte také nesprávné přípravky, může to poškodit lipidovou vrstvu a způsobit tak kožní problémy. K projevům patří červená a šupinatá kůže, silné svědění. Pokud tento problém neřešíte, může to mít za následek lysiny nebo v nejhorším případě bakteriální zánět kůže. Proto je potřeba to s koupáním psa nepřehánět, ale nesmí se ani zanedbávat.

Až začne být cítit

V tomto případě neplatí, že pes by se měl koupat pravidelně jednou za týden či za měsíc. Každý pes je totiž jiný. Záleží i na jeho srsti. Nicméně jestli netušíte, zda nastala ta správná chvíle pro koupání vašeho čtyřnohého mazlíka, pak vám k tomu poslouží jeden skvělý indikátor. A tím je váš čich. Jakmile totiž začne být váš pes cítit, je nejvyšší čas jít s ním do vany nebo pod sprchu. 

Podle srsti

Pokud stále váháte, jak často je potřeba vašeho mazlíka koupat, řiďte se podle typu jeho srsti. Dlouhosrstí mazlíčci a ti, kteří mají středně dlouhou srst, by se neměli koupat častěji než jednou či dvakrát do měsíce. V meziobdobí je potřeba jejich srst pravidelně vyčesávat, čímž se také zbavíte velké míry nečistot. U psů se středně dlouhou až dlouhou srstí se doporučuje mytí jednou až dvakrát za měsíc. Aby byla mezi jednotlivými koupelemi srst čistá, je třeba ji pravidelně vyčesávat. U psů, kteří mají podsadu, je potřeba věnovat pozornost nadměrnému odmašťování, které by mohlo časté mytí způsobit. Tato plemena potřebují přirozeně mastnou srst, která je chrání před vnějšími vlivy počasí. Krátkosrstá plemena jsou náchylnější na zašpinění, proto je můžete koupat podle potřeby. Naháči vyžadují časté koupání – jejich kůže produkuje velké množství mazu, který jim často ucpává póry.

Vhodně zvolené produkty

Zapomeňte na používání klasických šamponů. Psí srst je zcela jiná a potřebuje i odlišné přípravky. Proto používejte kvalitní, nejlépe přírodní prostředky, které nezatíží srst, ale zároveň nevysuší kůži vašeho mazlíčka. Nejprve se ale vždy sami sebe zeptejte, zda je přípravek vůbec nutný. Často stačí opláchnout srst vašeho miláčka čistou vodou a zároveň odstranit nečistoty rukou. To například platí v případě znečištěných tlapek. Ty lze očistit tak, aniž byste museli psa zbytečně namáčet. Jak na to jsme psali zde.

Jak na koupání

I během samotného koupání je potřeba dodržet pár pravidel, díky nimž bude váš mazlík spokojený.   

Na co si dát pozor

  • Před samotným koupáním psa nejprve důkladně vyčesejte. Tím odstraníte nečistoty a odumřelé chlupy, ale umožníte tím také šamponu dostat se přes srst až na kůži.
  • Teplota vody by měla být 38 až 40 °C .
  • Někteří psi mají strach ze stříkající vody, zvlášť, když je vodní proud nasměrován přímo na ně. Proto je lepší naplnit dno vany pomalu tekoucí vodou a s její pomocí omýt nečistoty.
  • Začněte s mytím u nohou a hlavu si nechejte na závěr.
  • U mytí hlavy buďte opatrní, psi nemají rádi, když se jim dostane voda nebo prostředky do očí.
  • Opatrní buďte v okolí uší, snažte se je zbytečně nemáchat. Pokud se do nich dostane voda, je potřeba je ošetřit.
  • Po mytí srst důkladně opláchněte a vysušte.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47