Jak si na zahradě udržet vláhu po celý rok

 Zahrada 
11. března 2020 08:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravá půda si vláhu šetří Depositphotos
Klima se mění, hrozí sucha. Jak proměnit zahradu, která vodu zadržuje a využívá ji do poslední kapky? Možností je několik.

Zmenšující se schopnost krajiny pojmout vodu nerovnováhu jen prohlubuje. Smrkové monokultury, nekvalitní půda a především zabetonované plochy vláhu nedokážou uchovat.

Dešťová voda

Je pro rostliny nejvhodnější a je především zdarma. Pokud ji neskladujeme v podzemní nádrži, je odstátá a pro rostliny nejlepší. Podzemní nádrže mají výhodu, že vodu uchovávají dlouho kvalitní. Voda v nich je chladnější, zaléváte s ní z rána. Nadzemní nádrže si můžete pořídit v různých tvarech a velikostech. Od klasických sudů až po velké rezervoáry. Kapacita je však omezená, přepad se proto vyplatí vyvést do přírodního jezírka.

Jak zalévat

Časně ráno nebo večer, abychom snížili okamžitý výpar. Větší dávkou, v delších intervalech, aby voda pronikla ke kořenům. Mladé rostliny potřebují častou, mírnou spršku.

Humus 

Čím více půda obsahuje humusu, tím je úrodnější, vodu nasaje, protože je kyprá a vzdušná. Vláha je rychle pryč, ale zůstává rostlinám k dispozici po dlouhou dobu. Naplno využívejte hnojení – hnůj a kompost tvorbu humusu podporují. 

Mulčování

Potlačuje růst plevelů, chrání půdu před výkyvy teplot a před vysycháním. Půda, vydaná na pospas slunci a větru, odpaří hodně vláhy. Ochranná vrstva tomu jednoduše zabrání. Použít můžete posečenou trávu, slámu, listí. Pod mulčem se skrývají slimáci, ale lze naistalovat návnady, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Zpomalování

Pokud se zahrada rozkládá na svahu, voda z ní rychleji odtéká. Zadržení vláhy napomohou rovné nebo mírně ke svahu nakloněné terasy. V mírnějším svahu se vyplatí vyhloubit vodorovné strouhy – příkopy, průlevy, které vodu zadrží. Často sečený trávník je velmi náruživý pijan vody, pokud má zůstat zelený, stojí za zvážení, zda jeho plochu není vhodné omezit. Trvalky mají hlubší kořeny, proto jsou na vláhu náročné mnohem méně. Dále čtete: Co dělat, když vaši zahradu sužuje sucho? Máme pár dobrých rad.

Témata: voda, humus, mulčování
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod