Čerpejte přírodní teplo pomocí čerpadla, je to jednoduché

 Dům 
10. března 2020 19:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tepelné čerpadlo se stává součástí stavby domu čím dál častěji Internet
Tepelné čerpadlo vám spolehlivě zajistí tepelný komfort po celý rok. Nenajdete zřejmě žádný jiný způsob, který by to dokázal tak levně.

S pomocí minimální dodané vstupní energie totiž umí čerpadlo vytápět, ohřívat vodu i být doplňkovou letní klimatizací. Výhodou tepelného čerpadla jsou nízké provozní náklady, které jsou ovlivněny topným faktorem, čili účinností zařízení. Například roční platba za elektrickou energii u tepelného čerpadla vzduch - voda se může pohybovat kolem 25 000 Kč i méně, v této částce je zahrnuta zhruba z poloviny i vlastní domácnost. Za další výhody se dá považovat provoz, který je pohodlný, bezpečný a navíc tepelné čerpadlo nevyžaduje údržbu ani úklid. Tepelné čepadlo se nedá sestavit, ale kupuje se jako jednotka. 

Obrácená chladnička

Kdybyste chladničku obrátili čelem ke zdi, její zadní stěna bude do místnosti dávat teplo, které odebírá potravinám. Stejný princip využívá i tepelné čerpadlo, ovšem daleko účinněji, protože cílem není chlazení potravin, ale vytápění objektu. Stačí vstupní elektrický impuls a čerpadlo odebírá teplo zemi, vodě a vzduchu. Získané teplo pak soustavou radiátorů nebo podlahového topení rozvádí do celého bytu.

Odkud a kam

Systém tepelného čerpadla označuje zdroj, z něhož teplo odčerpává, na druhém místě medium, jemuž teplo předává. Zdrojem tepla může být země, voda či vzduch. Systémy tepelného čerpadla mohou být: země – voda, voda – voda, vzduch – voda a vzduch – vzduch.

Tepelné čerpadlo země - voda

Princip systému tepelného čerpadla země - voda je následující: teplo se předává ze země do vody pomocí obíhající nemrznoucí kapaliny o nízké teplotě varu. Ta v plynném stavu sbírá teplo v potrubí uloženém do vrtu nebo do kolektoru pod povrchem země. V okruhu musí být zařazen kompresor, aby se dosáhlo vysoké požadované teploty.

Tepelné čerpadlo vzduch - voda

Základ systému vychází ze systému tepelného čerpadla vzduch - vzduch, což je obdoba klasické klimatizace. Teplo se odebírá ze vzduchu přes výparník tepelného čerpadla, přes který proudí venkovní vzduch. Systém musí být doplněn o takzvaný hydrobox, který převádí teplo do topné vody. Nevýhodou je závislost topného faktoru na teplotě vzduchu. V dnešní době tyto systémy pracují do -15 °C. Při nižších teplotách je v hydroboxu instalován malý elektrokotel, který pomáhá tepelnému čerpadlu dosáhnout požadované teploty vody.

Možností je více

Který systém je výhodný, to se může lišit podle konkrétních podmínek místa a instalace. Čerpadla typu země – voda vyžadují vyšší náklady na instalaci, pro plošný kolektor je navíc potřeba velká plocha pozemku. Ten se stavebně znehodnotí, bude o trochu chladnější, a tedy méně vhodný pro pěstování rostlin. Čerpadla systému vzduch – voda jsou instalačně nenáročná, což je hlavní důvod jejich popularity. Pokud máte dům v nížině, klima bude splňovat podmínky mírného pásma, na něž jsou vzduchová tepelná čerpadla testována.

Systém vzduch – vzduch dosahuje vysoké účinnosti vytápění u menších bytů a dokáže topnou funkci kombinovat s letní klimatizací, nemůže však ohřívat vodu. Systém voda – voda se nedá na místě zatracovat. V našich geologických podmínkách je málo lokalit, kde se dá odebírat teplo ze spodní vody. Jde o systém spolehlivý, protože teplota spodních vod je stálá po celou zimu. A jestli se v blízkosti vašeho pozemku nachází rybník či řeka, je instalace i provoz systému voda – voda velmi levné.

A vlastní studna?

Originální řešení k systému voda – voda nabízejí tepelná čerpadla. Spirála je speciálně konstruována pro využití studniční vody. Fungují na principu otevřeného okruhu. Čerpadlo klade jen minimální nároky na kvalitu zdroje vody a využívá její stálou teplotu. Pokud čerpadlo napojíte z jedné strany na studniční vodu a z druhé strany na systém podlahového vytápění, budete v zimě mít v interiéru okolo 25°C. Dále čtete: Ušetřete pomocí tepelného čerpadla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod