Zabavte své malé děti. Vyrobte jim zábavnou a naučnou tabuli aktivit

 Dílna 
07. března 2020 08:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tabule pomáhá rozvíjet celou řadu dovedností Depositphotos
Máte doma malého zvědavce? Není nic jednoduššího, než mu vyrobit pomůcku, která má opravdu trefný název. Zaneprázdněná tabule neboli busy board.

Můžete vašemu malému drobečkovi nakoupit stovky hraček, ale v drtivé většině je vždy nejvíce zabaví ty nejobyčenější věci běžné denní potřeby, jako například zhasínání světel, rozepínání zipů, zavírání a otevírání nejrůznějších dvířek a podobně. Dopřejte svým nejmenším tento druh zábavy, který však bude zcela bezpečný. Vytvořte jim busy board, která je opravdu zabaví. A nejenom to. Dítě si s její pomocí rozvíjí celou řadu dalších dovedností. 

Zabavná i naučná

Activity Board vychází z principů Montessori. Deska s aktivitami má mnoho zajímavých prvků, jako jsou světýlka, zvonky, ozubená kolečka, zámky a podobně. Díky tomu dítě rozvíjí jemné motorické dovednosti, vnímání barev, koordinaci pohybu, fantazii a také vytrvalost. A to jsou celkem dost pádné důvody k tomu, proč dítěti takovu hru také pořídit. Úplně nejlepší však bude, když jim takovou tabuli vyrobíte doma. Přeci jen sami víte nejlépe, co vaše dítě nejvíce zajímá.

Potřebujete

  • dřevěnou desku
  • drát, kulaté háky s vrutem
  • dřevěné barevné korálky
  • zámek s klíčem
  • dělitelný zip
  • nejrůznější úchytky
  • zvonek na kolo
  • vypínač
  • písmena 
  • vrtačku
  • šroubky

Plánujte 

Nejprve si připravte dostatečně velkou desku, na níž tabuli vytvoříte. Pak si dobře rozvrhněte, kam jednotlivé díly umístíte. Zkuste si je nejprve nanečisto rozmístit na desku, abyste zjistili, zda se vám tam všechny díly vejdou. Pak začněte postupně tvořit jednotlivé aktivity.

Provlékadlo

Drtivá většina dětí miluje různá provlékadla. Vytvořte jim jedno na tabuli. Vezměte si drát a zohýbejte jej do vlnovek. Na každé straně nechejte volný kousek, aby se dal ohnout do oček. Pak si udělejte na desce tečky do míst, kam drát připevníte. Pomocí vrtačky udělejte do desky díry. Na drát navlečte korálky, ty pak připevněte k desce. Tu otočte a kleštěmi na koncích drátu udělejte očka, aby se nevyvlékal. Stejným způsobem a pomocí drátu připevněte na desku také chrastítko.

Šněrovačka

Děti milují rozvazování různých mašliček i tkaniček. Vyrobte jim na tabuli šněrovačku. K tomu budete potřebovat deset háčků. V pravidelných vzdálenostech od sebe, a to jak vodorovně, tak i pod sebe, navrtejte do desky díry, do nichž pak našroubujete háčky.  Nakonec vyberte stužku nebo tkaničku a tu provlékněte očky jako šněrovačku. Na konci udělejte mašli. 

Chce to šrouby

Vypínače, zvonky, zámky, úchyty, zip a případně další věci připevněte na desku pomocí šroubů. Tavící pistole není moc vhodná, protože děti mají často tendenci zkoušet, jak moc daná věc drží na svém místě. Proto by taková pistole byla neúčinná. Stejně tak se vyhněte sekundovému lepidlu, které je plné chemikálií. Vzhledem k tomu, že mají děti tendenci dávat vše do pusy, určitě nechcete, aby olizovaly i lepidlo.

Tabuli podepište

Jako tečku na závěr připevněte do horní části tabule jméno jejího vlastníka, které vytvoříte z písmenek. A novou tabuli můžete dát do rukou těch nejpovolanějších. Samozřejmě, že se fantazii meze nekladou, takže na tabuli můžete umístit prakticky cokoliv, co vás napadne, a co vašeho malého zvědavce zajímá. A pokud už vaše ratolest začala chodit, vyrobit jí můžete také senzomotorickou podložku, která je ideální proti plochým nohám. Jak na to, jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít