Co musíte vědět, když chcete chovat suchozemskou želvu

 Mazlíčci 
19. října 2019 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Želva žije stejně dlouho jako člověk a je parťákem na celý život Depositphotos
Nejméně náročným a nejčastějším druhem želvy chované u nás je želva zelenavá. Jak z ní uděláte spokojeného mazlíčka? Musí mít vhodné terárium, správnou stravu a také možnost zimního spánku.

Želvy se dožívají podobného věku jako lidé, takže jsou přítelem na celý život. Samice jsou asi o třetinu větší než samci a mají také delší ocásek. Když se podívate shora na krunýř, u samců je vzadu výrazně širší.

Býložravý tvor

Želva zelenavá je suchozemský a býložravý tvor. Můžete ji mít v zabezpečené ohrádce, kde může strávit jaro i léto. Nemusíte se bát toho, že se podhrabe a unikne. Ohrádka by měla být z převážné části na slunci, ale její část ponechejte také ve stínu pro odpočinek. Chybět nesmí miska s vodou a krmivem.

Želvě se bude dobře dařit i v teráriu. Vhodná velikost je o délce jednoho metru a šířce i hloubce okolo půl metru. Místo slunce však potřebujete jeden výhřevný zdroj, ultrafialové záření UVB a také zářivku. Výkon volte podle velikosti terária.

Světlo a teplo

Denním světlem sviťte minimálně deset hodin v závislosti na ročním období. Výhřevnou žárovku zapínejte na kratší dobu, postačí třeba od devíti od rána do čtyř do odpoledne. Na noc pak světla i zdroj tepla vypněte a mějte terárium zastíněné ze tří stran, aby želva neviděla ven.

Mezi další vybavení terária patří úkryt. Potěšit zvíře můžete i plochými kameny nebo širšími kořeny, o které si bude brousit drápky. Dávejte ale pozor, abyste je neskládali na sebe nebo nedávali pod výhřevný zdroj. Želva se může poranit, hrozí přehřátí nebo další zdravotní problémy.

Uvnitř mohou být i rostliny. Buďte ale opatrní, abyste nezvolili jedovaté druhy. Součástí musí být miska na vodu a krmivo, ale také vhodný substrát jako rašelina nebo písek. Je potřeba terárium každý den orosit.

Jídelníček želvy tvoří především luční rostliny, květy a listy keřů. V přírodě si dá ale i hmyz, šneka nebo slimáka, což se ale pro domácí podmínky příliš nedoporučuje. Vhodná je pampeliška, sedmikráska, čínské zelí, ale i rukola, polníček nebo mrkev a jetel.

Přirozená strava

Ovoce dávejte jen občas kvůli vyššímu obsahu cukru. Vhodné je jablko nebo meloun. Přikrmovat můžete jednou za čas i granulemi, vhodnější je ale přirozená strava. V létě krmte želvy několikrát týdně, v zimě denně stejně jako v případě mláďat. Želvu v žádném případě nekrmte lidským jídlem.

Od listopadu můžete chystat želvy na zimní spánek. Zkracujte dobu svícení, snižujte množství potravy. Do zimního spánku želva upadne začátkem prosince. V březnu ji opět můžete začít probouzet, postupně svítit a krmit a dostávat do letního režimu.

Zimní odpočinek

Zimování není nezbytně nutné, ale je potřeba ho nahradit odpočinkem. Nezimují mláďata, nemocné želvy nebo takové, které máte krátce. Pokud se rozhodnete nezimovat, dopřejte želvě dva týdny až měsíc klidového režimu. Vypněte světelné a tepelné zdroje a nepodávejte jí ani stravu.

Při péči koupejte želvu alespoň jednou týdně v mělké vodě. Nikdy do ní ale nedávejte vyhřátou želvu, která by mohla mít teplotní šok. Pravidelné koupání podporuje vylučování. Pamatujte na to, že je želva náchylná ke změnám, proto jí nijak nezasahujte do terária, aby jí to nepůsobilo stres. Nemá ráda ani výkyvy teplot. Novou želvu nenuťe do jídla, nechejte ji, aby si na vše sama zvykla.

Nemocná želva

Jednou za týden provádějte zdravotní kontrolu, kdy se podíváte na drápky, krunýř a kožní záhyby. Nemocnou želvu poznáte podle toho, že bude znechucená, nebude mít o nic zájem a nebude přijímat potravu, bude jen polehávat pod výhřevnou lampou. Poznáte to také tím, že jí změkne krunýř. V takovém případě vyhledejte veterináře. O zvířecím parťákovi v podobě křečka jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47