Co všechno byste měli doma vyčistit, když se zbavíte chřipky

 Ostatní 
19. února 2020 16:07 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Když onemocníte, největší množství bacilů přenesete do postele Depositphotos
Chřipková sezona vrcholí. Spousta lidí kašle a smrká. Nakazili jste se také, ale nakonec jste nepříjemnou nemoc porazili? V tom případě bude ve vaší domácnosti plno bacilů. Měli byste je zlikvidovat, aby se jimi nenakazil jiný člen domácnosti, nebo dokonce znovu vy sami.

Viry a bakterie přežijí mimo tělo svého hostitele zhruba tři až čtyři dny. Pokud jste onemocněli vy nebo někdo jiný z rodiny, musíte se bacilů co nejdříve zbavit. Zjistěte, co všechno musíte po nemoci vygruntovat.   

Lůžko

V průběhu nachlazení v posteli trávíte patrně nejvíce času, protože vám není dobře. Pokud máte vysoké teploty, hodně se v ní zpotíte. V lůžku najdete patrně nejvíce bacilů, protože s ním přicházíte do těsného kontaktu. Kromě ložního prádla byste měli vyčistit i matraci.

Pokud má vaše matrace odepínací povlak, vyperte jej také. Když ne, nechte matraci alespoň na několik hodin vyvětrat na čerstvém vzduchu. Pokud byste postel důkladně nevygruntovali, mohli byste se nakazit znovu. 

Kliky od dveří 

Když onemocníte, chodíte většinu času z ložnice do kuchyně či koupelny. Během toho několikrát chytáte na kliky od dveří. Přenesete na ně spoustu bacilů, které musíte důkladně vydezinfikovat. Kvůli tomu by se mohli nakazit další členové domácnosti. 

Kartáček na zuby

Kartáček byste měli měnit pravidelně alespoň jednou za dva měsíce. V ústech se totiž pohybují miliony bakterií, které se uchytí na kartáček, takže si je do pusy dáte druhý den zase zpátky.

Když jste prodělali nějakou nemoc, měli byste kartáček vyměnit hned, jakmile se uzdravíte. Pokud je však poměrně nový a nechcete se jej zbavovat, vyčistěte jej. Převařte kartáček v horké vodě nebo namočte do alkoholu.

Ručníky

Vyperte všechny ručníky a osušky ve vysoké teplotě. V nich se totiž drží velké množství mikrobů, protože bývají často vlhké. Stačí, abyste si do něj utřeli umyté ruce, promnuli si s nimi oči a nemoc se vám může poměrně snadno vrátit zpátky.

Během nemoci nepoužívejte stejné ručníky jako zbytek domácnosti. Mohli byste je tím jednoduše nakazit. O tom, jak si vyrobit vlastní čisticí prostředky bez chemikálii, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve