Vypěstujte si kaki ze semínek. Únor je pro to ideálním měsícem

 Zahrada 
18. února 2020 07:47 / Eva Vogelová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Strom, na kterém roste kaki, se nazývá tomel japonský Depositphotos
Kaki je sladké ovoce, které roste na stromě tomelu japonského. Jde o exotické ovoce, které je u nás nejčastěji dostupné na podzim a v zimě. Možná vás překvapí, že si ho můžete vypěstovat i sami. Pokud si chcete kaki vypěstovat ze semínek, únor je pro to ideálním měsícem.

Kaki se vám bude hodit, když onemocníte. Obsahuje vitaminy A a C, hořčík, fosfor, draslík a vápník. Posílí váš imunitní systém a dodá vám energii. Jde o velmi zdravou potravinu, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Pusťte se do jeho pěstování.

Pěstování kaki od semínka

Pěstování kaki od semínka není jednoduché. Budete čekat roky, než vám z něj vyroste strom. Zasaďte semena do substrátu hluboko pět až šest centimetrů. Zhruba tři týdny musíte počkat, než vám semínka vyklíčí. Umístěte je do místnosti, kde se teplota pohybuje v rozmezí šestnácti až dvaceti stupňů Celsia. Když trochu povyroste, zasaďte kaki do květináče.

Nenechávejte rostlinu v mrazech

V zimě dejte tomel japonský do chladnější místnosti, ale rozhodně ne na mráz. Malé rostlince se bude dařit zhruba v sedmi až deseti stupních Celsia. Když přijde jaro a následně léto, umístěte kaki ven do polostínu. Rostlina si díky tomu lépe zvykne na slunce.

Na podzim a v zimě ho opět uschovejte do chladnější místnosti. Pokud uvidíte, že se rostlince daří, můžete ji každý rok v zimním období dávat postupně do nižších teplot. Neustále však platí to, že by neměla být v prostředí, kde mrzne. Tímto způsobem se o rostlinu starejte zhruba tři až čtyři roky.

Přesazování

Kaki přesaďte do zahrady za zhruba čtyři roky. Kaki zasaďte na místo, kde na něj bude neustále svítit slunce a nebude tam foukat vítr. Potřebuje velkou kumulaci tepla. Do půdy přidejte zahradnický substrát, který obsahuje potřebné živiny pro zdravý růst rostliny. Když budou v létě velká vedra, zalévejte tomel japonský každý den. V zimě ho chraňte před nízkými teplotami tak, že ho obalíte netkanou textilii.

Sklízení plodů

Na sklízení plodů si musíte počkat několik let, ale stojí to za to. Strom začíná kvést v květnu. Plody však dozrávají až na podzim. První plody nemusejí však dozrát dostatečně. Nechte je projít prvními mrazy, díky kterým bude mít lepší chuť, a o vánočních svátcích je můžete posbírat.  Dále čtěte: Vyrobte si několik květináčů na sazeničky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve