Prokapávajícím kohoutkem utíká hodně peněz. Opravit jej zvládnete i sami

 Dílna 
18. února 2020 13:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za prokapávajícím kohoutkem stojí obvykle vadné těsnění Depositphotos
Prokapává vám vodovodní kohoutek? Možná si myslíte, že pár kapek vody vám nijak závratně spotřebu nezvedne, ale to jste na omylu.

Kapající kohoutek vás může přijít na několik stovek za rok, protékající WC pak i několik desítek tisíc korun.

Kolik stojí únik vody

U slabě kapajících kohoutků dochází k průtoku, resp. úniku vody v objemu asi 20 litrů denně (tj. 7,3 m3/rok). Silně ucházející kohoutek pak propustí i 50 litrů vody za den (tj. 18,2 m3/rok).

Netěsnící splachovač na WC může propustit od 150 do 2 000 litrů za den, to znamená 54 – 730 kubíků za rok. Prasklá hadice od pračky dokáže při trhlince o velikosti půl milimetru propustit za den 67 – 588 litrů (tj. 24 – 214 m3/rok).

Pokud uvážíme průměrnou cenu vody v ČR (souhrnně vodné a stočné), což činí 78 Kč/m3, pak vás úniky na kapajícím kohoutku, resp. jiném zařízení vyjdou na pěkné částky:

  • Kapající kohoutek: 569 – 1 419 Kč za rok
  • Protékající záchod: 4 212 – 56 940 Kč za rok
  • Prasklá hadice od pračky 5 – 45 Kč za den

Jak snadno opravit vodovodní kohoutek

Pokud vám doma netěsní kohoutek, můžete jej opravit i sami. Není to nic těžkého a úspora peněz za to stojí. Kapající kohoutek je signálem opotřebovaného kroužku u ventilu nebo málo těsnícího sedla. V obou těchto případech lze kohoutek vodovodní baterie opravit bez pomoci odborníka.

Uzavřete přívod vody

V první řadě je nutné zastavit hlavní přívod vody v domácnosti. Zabrání se tak samovolnému odtoku vody, který je během oprav nežádoucí. Kromě toho je nutné z kohoutku vypustit všechnu vodu, jež v něm zůstala po posledním zapnutí, anebo se drží přímo ve vodovodním potrubí. Jakmile je všechna zbytková voda vypuštěna a je zastaven hlavní přívod, můžete odstranit svrchní kryt kohoutku.

Sejměte kohoutek

Pod krytem by měl být šroubek, který je třeba vyšroubovat, poté musíte sejmout kohoutek – hasákem, klíčem nebo sika kleštěmi proti směru hodinových ručiček. Při snímání kohoutku je nutné postupovat pomalu a ne moc silně, aby nedošlo k jeho poškození.

V dalším kroku bude zapotřebí šroubováku, pomocí něhož odstraníte ventilovou vložku z baterie. Protože samotné těsnění drží šroubek či matice, pro jeho odstranění je třeba šroubek či matici povolit. Poté lze vyměnit staré těsnění za nové. Někdy jej stačí prostě otočit, většinou je ale lepší úplná výměna těsnění za nové.

Ve většině případů jste v této fázi hotovi. Kohoutek proto opět složte dohromady, jemně dotáhněte na baterii a vyzkoušejte. Pokud vše funguje, kohoutek nakonec dotáhněte víc napevno.

Výměna ventilového sedla

Pokud vodovodní baterie nefunguje dobře ani po výměně těsnění, je třeba vyměnit celé sedlo baterie. Při výběru nového sedla dbejte na stejné rozměry jako u toho původního. Sedlo lze vyměnit s pomocí klíče. Pokud nové sedlo zcela nesedí, jde jej upravit pomocí frézy. Tento nástroj ale pravděpodobně doma nemá každý.

Po výměně sedla (nebo jen po odmontování ventilové vložky) je potřeba nainstalovat novou ventilovou vložku. Poté stačí pevně přišroubovat kohoutek a jeho kryt zpět. Otevřením hlavního uzávěru vody lze otestovat účinnost nového těsnění, případně sedla. Pokud z kohoutku voda uniká dál, je nutné celý proces zopakovat a dotáhnout povolené šrouby. O tom, jak opravit protékající záchod, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve