Vyrazte si na fialky. Pomáhají proti stresu i proti dráždivému kašli

 Zahrada 
22. dubna 2020 10:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Právě teď se trávník fialkami doslova hemží Depositphotos
Fialky patří k prvním poslům jara. Věděli jste však, že tento drobný kvítek má úžasnou léčivou sílu, pomáhá proti stresu a navíc je to skvělá pochoutka? Pokud si chcete ještě nějaké letos nasbírat, je nejvyšší čas.

Violka vonná nebo-li fialka vyrůstá brzy na jaře z podzemních oddenků a kvete většinou počátkem dubna. Letos si však příroda pospíšila, a tak na tuto květinku můžete narazit už nyní. Fialka však není jenom prvním poslem jara, ale především patří mezi nejstarší léčivé byliny vůbec. Dokonce už i v antice se doporučovalo vdechovat její vůni při bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku. Z fialky si můžete připravit také celou řadu léčivých tinktur nebo čaj. Vyrazte na její sběr. Je nejvyšší čas.

Malá, ale silná

Možná, že jste ani netušili, že fialka je vlastně takovým obrovským zásobníkem cenným látek a minerálů. Obsahuje vápník, železo, vitaminy C a A, dále saponiny, glykosidy, violin, vonné silice, hojivý sliz a sloučeninu kyseliny salicylové. Všechny tyto obsažené látky dokáží s tělem opravdové divy.

Nejenom na kašel

Violka se v lidovém léčitelství cení hlavně jako prostředek proti kašli. Především  usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a tlumí bolesti na prsou. Nálev z violky umí také ulevit astmatikům, pomáhá i při bolestech hlavy a chrapotu. Má také diuretické, detoxikační a antirevmatické účinky. Z fialky si dokonce můžete připravit také tinkturu, která je účinná při různých kožních problémech, používá se i jako kloktadlo. Kromě fialky je skvělou bylinkou proti kašli také sedmikráska. I tato bylinka toho umí hodně vyléčit. Více jsme psali zde.

Jak fialku sbírat a sušit

Pokud hodláte využít sílu fialky, je nejvyšší čas vyrazit na její sběr. Trhejte celou rostlinku, ideálně ráno kolem sedmé hodiny. Co se týče sušení, raději nechejte rostlinku schnout na přirozeném vzduchu než v sušičce. Snadno byste ji totiž mohli zničit.

Čaj, olej nebo ocet

Fialka má mnohostranné využití. Nejenomže si ji můžete přidat například do salátu, ale také se z ní dá připravit úžasně lahodný nápoj nebo výživný pleťový olej. 

Vilokový čaj

Například čaj, který je skvělý proti stresu i dráždivému kašli, působí kladně při astmatu a jiných potížích s dýchacími cestami a pomáhá i při bolestech hlavy, chrapotu či krčních zánětech. Hrst květů zalijte 500 ml vody teplé 60 °C, čaj přikryjte a nechejte táhnout 5 minut. Když nevypijete všechen, můžete zbytek použít k péči o pokožku. Violkový výluh urychluje hojení, zvláště po operacích prsou a ozařování.

Violkový olej

Violkový olej dokáže nejenom zjemnit pokožku, také má úžasné zklidňující účinky, hojí různé kožní problémy, popáleniny a další. Připravte si 250 ml panenského mandlového, olivového nebo slunečnicového oleje. Do něj vhoďte asi hrst květů a ty nechejte  minimálně týden louhovat. 

Fialková tinktura

Tinktura z fialkových květů a listů je lékem na bolení hlavy, čistí krev, lze ji také používat na pleť při problémech s akné. Hrst čerstvých květů zalijeme kvalitní 40% vodkou a necháme 3 týdny macerovat. Každý den lahví zatřepejte a nakonec sceďte. Používá se zevně na kožní choroby, na ekzémy, čistí pleť od akné. Vtírá se při revmatismu a dně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47