Dekorativní gardénie oslní krásnou vůní

 Dům 
08. dubna 2020 10:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vůně gardénie připomíná jasmín Depositphotos
Krásnou vůní oslní každou návštěvu gardénie jasmínovitá, která je oblíbenou pokojovou rostlinou. Kromě toho dobře vypadá a je nenáročná na péči.

Gardénie mají husté keře. Nejčastěji pěstovaným druhem u nás je gardénie jasmínovitá. Při pěstování vesměs dosahuje výšky kolem půl metru, ale někdy přesáhne i jeden metr a více. Za rok ale nevyroste víc než o 20 čísel. V přírodě může dorůst i výšky přes dva metry.

Stanoviště a teplota

Od jara do podzimu je dobré mít gardénii na světlém stanovišti s rozptýleným světlem. Pozor na přímé slunce. V zimě jí zase mírné sluneční paprsky prospívají. Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota. Aby kvetla, musíte ji ale na začátku jara snížit na 16 stupňů Celsia pro nasazení i růst poupat. V takové chvíli je ideální světlejší hala nebo zimní zahrada. Když začne kvést, můžete ji dát na teplejší místo. Od jara do konce léta ji také jednou za dva týdny přihnojujte hnojivem pro kyselomilné rostliny.

Od jara do podzimu zalévejte poměrně často, aby nebyl substrát suchý. Voda ale musí být měkká, odstátá a ideálně dešťová. V zimě je potřeba zase zálivku omezit. Gardénii prospívá časté rosení měkkou vodou, nedávejte ji ale na poupata nebo květy. V suchém vzduchu budou květy opadávat dříve. Kromě rosení pomohou i odpařovače s vodou.

Tmavě zelené listy mají velkou plochu a jsou lesklé. V průměru dosahují až deseti centimetrů. Když se rozvinou, jsou bílé. Postupně mění barvu. Jejich vůně připomíná jasmín, proto nese název jasmínovitá.

Vůně jasmínu

Květy jsou asi na centimetr dlouhých stopkách, které vyrůstají na koncích větviček. Mají silnou a sladkou vůni opět připomínající jasmín. Jsou oboupohlavní a mívají až několik centimetrů. Květ tvoří pět až šest chlupatých trojúhelníkových plátků o délce několik centimetrů. Koruna má stejný počet bílých až světle žlutých plátků, které tvoří trubku. Plod je žlutá nebo oranžová bobule obsahující okrouhlá semena.

Rostlina je vápnostřežná, proto potřebuje kyselou půdu. Stejně tak i voda k zalévání nebo hnojivo nesmí obsahovat vápník. Pěstební substrát proto namíchejte z poloviny listovky a poloviny rašeliny, nebo vyberte substrát pro kyselomilné pokojové rostliny. Od jara do konce léta jí prospívá pravidelné hnojení a mlžení listů, nestříkejte však vodu na květy květy. O pěstování filodendronu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47