Ocet je velmi dobrý pomocník, viry ale v domácnosti zlikvidovat nedokáže

 Dům 
05. dubna 2020 17:13 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ocet je dobrým pomocníkem v domácnosti  Depositphotos
Ocet často lidé využívají jako čisticí prostředek v domácnosti. Obsahuje totiž kyselinu octovou, která může usmrtit některé druhy choroboplodných zárodků. Zajímá vás, zda je vhodné s ním čistit domácnost v době, kdy po celém světě řádí koronavirus? Rádi byste se dozvěděli, zda proti němu účinkuje? Odpovědi najdete v článku.

Ocet zabírá v boji proti vodnímu kameni a zároveň si dokáže poradit s mastnými skvrnami. Jde o skvělého pomocníka v domácnosti, ale ne v každém případě. Měli byste vědět, v jakých případech vám bude k ničemu.

Pomůže vám ocet zlikvidovat viry?

Ocet má sice dezinfekční vlastnosti, ale není registrovaný v Agentuře pro ochranu životního prostředí jako účinný prostředek pro domácnost. Pod ni spadá třeba bělidlo, ale ocet bohužel ne. Viceprezident vědecké komunikace tvrdí, že nechápe, proč by měli lidé používat na čištění domácnosti ocet, když existuje spousta účinnějších prostředků.

Ocet je užitečný k rozpouštění vodního kamene, ale není dostatečný k dezinfekci povrchů. Většiny virů se s pomocí octa nezbavíte. Pokud chcete bránit svoji domácnost před COVID-19, ocet si k tomu neberte, patrně vám nepomůže.

Co použít namísto octa?

Pokud se momentálně snažíte bránit domácnost proti virům, sáhněte po přípravcích, které obsahují isopropylakohol či chlorové bělidlo. V případě, že takové prostředky doma nemáte, udělejte si vlastní z roztok z alkoholu či chlorového bělidla a vody.

Chlorové bělidlo likviduje viry, bakterie, nižší houby a dokonce se dokáže zbavovat i zápachu. Nelze stoprocentně říct, že dokáže zabít sto procent virů a bakterií, ale rozhodně jich zlikviduje více než pouhý ocet.

V boji proti většině virů a bakterií lépe funguje i běžné mýdlo s vodou než ocet. Ideální by bylo, kdybyste nejprve povrchy vyčistili mýdlovou vodou a následně je vydezinfikovali zředěnými bělicími či alkoholovými roztoky. Pokud chcete svoji domácnost před koronavirem ochránit, tato možnost se jeví jako nejúčinnější.

Ocet dokáže usmrtit bakterii, která způsobuje tuberkulózu

Přesto, že je ocet v hubení většiny virů a bakterií nedostačující, má své pozitivum. Studie z roku 2014 zjistila, že sladový ocet dokáže usmrtit bakterii způsobující tuberkulózu. Jde o infekční onemocnění, kterým se ročně nakazí několik milionů lidí a část z nich zemře. Dále čtěte: Jak držet dál od lednice plísně, bakterie a pachy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008