Je čas sadby brambor. Víte, po jakém varném typu sáhnout?

 Zahrada 
05. dubna 2020 10:57 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existují tři druhy sadebních brambor Depositphotos
Vařené, pečené, smažené, jako příloha i hlavní chod či pochoutka k televizi. Pro někoho obyčejné brambory, pro jiného skvělá příležitost k experimentování. Pokud se chystáte letos zahradničit, je právě duben vhodným měsícem pro jejich sadbu.

Ovšem, jelikož není brambor jako brambor, dobře nejdříve zvažte, k jakému účelu budete tuto zeleninu využívat.

Začněte prokypřením

Aby byla vaše úroda úspěšná, je potřeba nejprve důkladně připravit půdu. Pravděpodobně jste si již na podzim záhon dobře prohnojili a nyní je na čase půdu prokypřit, aby se lépe prohřála. Přibližně týden před sadbou zkušení zahrádkáři doporučují půdu překrýt fólií, čímž se její teplota zvýší až o 5 stupňů Celsia a urychlí se tak počáteční růst. Ovšem pozor, toto platí pouze u raných odrůd brambor.

Nezapomeňte na prostor

Pokud neplánujete ranou sklizeň, připravte si klasicky řádky tak, že brambory budete vysazovat v řádcích od sebe vzdálených asi 35 cm a jednotlivým sadebním kouskům necháte 60centimetrový prostor. Aby se jim lépe dařilo, měli byste jim do půdy přidat přírodní hnojivo. Brambory jsou totiž náročné na živiny. Hloubka sázení je 4 až 6 cm. Pokud nemáte zahrádku, můžete si vypěstovat brambory třeba na balkoně.

Na salát či na kaši?

Jak jsme již uvedli, před tím, než si pořídíte bramborovou sadbu, musíte si ujasnit, k jakému účelu budete brambory využívat. Existují tři takzvané varné typy. Varný typ A je takový, který se hodí k přípravě salátů, brambory jsou totiž o něco tvrdší a nerozpadají se.

Nejčastější je varný typ B, který je primárně určený pro přípravu vařených brambor bez nutnosti další úpravy. Kdo si rád pochutná na bramborách s máslem a třeba mlékem, je pro něj tento typ ideální. Milovníci bramborových kaší nebo bramborových knedlíků by měli sáhnout po varném typu C, který je po uvaření primárně měkký a moučnatý. Existuje ještě takzvaný čtvrtý typ označovaný písmenem D, který ovšem není určený pro kuchyňskou úpravu. Mimo jiné se z takových brambor připravuje líh.

Kupujte jedině sadbu s certifikátem

Pokud jste si na podzim nepřipravili vlastní sadbu, není problém si ji koupit. U prodejců však trvejte na tom, aby sadba měla certifikát zaručující to, že je v pořádku ze zdravotního, biologického a fyzikálního hlediska. Sadba s certifikátem je navíc kontrolovaná na výskyt viróz, bakterióz a strupovitosti od jejího pěstování až po prodej. Pokud totiž zakoupíte necertifikovanou sadbu, hrozí, že si do půdy zavlečete choroby a virózy, které snižují kvalitu a výnosnost úrody.

Zálivka a hnojení

At už se rozhodnete pro jakýkoliv typ brambor, dbejte na přihnojování kapalnými postřiky, a to hnojivem obohaceným o měď, zinek a mangan. Rostliny také potřebují dostatek vláhy, a to hlavně během kvetení, kdy je vhodné záhony zavlažovat. Na jeden metr čtvereční by mělo přijít až 20 – 30 litrů vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008