Užijte si Velikonoční pondělí, i když nevyrazíte na koledu. Připomeňte si pár tradic

 Ostatní 
12. dubna 2020 14:24 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svátky jara si vychutnáte i v rodinném kruhu Depositphotos
Pomyslným vyvrcholením svatého týdne je Velikonoční pondělí. Je to zároveň nejvýznamnější den velikonočního období z hlediska zvyků a tradic. Nejvíce tento den prožívají děti, kdy chlapci chodívají na pomlázku a děvčata pro ně mají připravenou koledu. A ačkoli je letos všechno jinak a děti budou trávit zřejmě většinu času doma, stojí za to si tradice připomenout a těšit se na ně v příštím roce.

V křesťanské liturgii je totiž Velikonoční pondělí nejdůležitějším dnem, jelikož věřící oslavují Zmrtvýchvstání Páně.

Zdraví, síla a krása

Na úvod se sluší říct, že mrskání pomlázkou a rozdávání vajíček je českou a slovenskou raritou, kterou jinde ve světě nenajdeme. Velmi důležitou součástí velikonočních oslav je pomlázka neboli tatar, která je upletena z vrbového proutí, jehož počet se liší podle šikovnosti autora. S upletenou pomlázkou pak chlapci chodí dům od domu za děvčaty, kde každé z nich vyšlehají, aby zůstalo krásné, zdravé, pilné a veselé až do dalších jarních svátků. Tento zvyk se v českých zemích dodržuje již bezmála sedm století, i když bude letos v omezené formě.

Velikonoční pondělí za ideálních podmínek

Už od brzkých ranních hodin připravují hospodyňky sváteční stůl, na kterém nesmí chybět mazanec, jidáše a beránek. Pro očekávané koledníky jsou připraveny nazdobené kraslice, sladkosti, pár drobných a dospělí se obvykle mohou těšit také na pálenku.

Červená pro lásku, modrá pro naději

Děvčata si také připravují pro koledníky barevné pentle, které po vyšlehání uvazují na tatar. V dřívějších dobách záleželo na barvě, kterou dívka chlapci darovala. Pokud byla mašle zelená, značila ke koledníkovi sympatie, modrou stuhou mu dívka dávala naději, červená znamenala lásku a žlutá naopak odmítnutí. Ve stejných barvách dívky připravovaly také malovaná vejce.

Celá koleda se pak odehrává během pondělního dopoledne, kdy chlapci obcházejí domácnosti ve svém okolí a děvčata na ně netrpělivě čekají. V některých regionech se dodržuje také to, že se děvčata a chlapci vzájemně polévají vodou. Čtěte také: Jarní dekorace v truhlíku může ozdobit vaše okno i stůl.

Čím potěšit bříška

Slavnostní koledu vždy zakončuje sváteční hostina, na které by nemělo chybět maso, které bylo v období půstu upozaděno. Obvyklým pokrmem býval pečený králík nebo jehněčí maso. Využívala se také vařená vejce, z nichž hospodyňky připravovaly omelety, pomazánky nebo nádivku. Právě vejce byla také nejčastější odměnou za pomlázku, jelikož jsou od pradávna symbolem Velikonoc a jara. Dobrou zprávou je, že i přes všechna omezení si můžete minimálně slavnostní tabuli užít se vším všudy. A připomenout si velikonoční zvyky, včetně pořádně mrskačky a barvení vajíček, v rodinném kruhu také stojí za to.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty