Za jídlo se dá ušetřit hodně peněz. Stačí se držet několika dobrých rad

 Ostatní 
09. dubna 2020 17:14 / Marie Popelková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Za jídlo lze ušetřit nemalé peníze Depositphotos
Za jídlo mnohdy lidé zbytečně utrácejí mnoho peněz. Ušetřit nějakou tu korunu se hodí nejen nyní v době koronavirové pandemie, kdy mnoho lidí přišlo o práci, ale i kdykoliv jindy. Není to navíc tak složité, jak se může na první pohled zdát.

V domácnosti lze ušetřit za elektřinu, za vodu i za plyn. Ale mnohé ani nenapadne, že dost peněz jde uspořit i na jídle. A nejde o to, že budete jíst méně. Klíč je ve způsobu nakupování.

Do obchodu nechoďte hladoví

V prvé řadě se naučte nikdy nechodit nakupovat ve chvíli, kdy jste za celý den nedali do úst ani sousto. Pokud se totiž ocitnete hladoví uprostřed všeho možného jídla, budete mít tendenci nakupovat zbytečně moc potravin. Mohou za to vaše hladové oči. Naopak ve chvíli, kdy půjdete do obchodu nasycení, bude váš úsudek co se týká množství jídla podstatně reálnější.

Bez seznamu ani ránu

Vyplatí se mít po ruce seznam věcí, které je nutné koupit. A je jedno, jestli půjdete do obchodu jednou za týden nebo dvakrát do měsíce. Na vytvoření seznamu si vyčleňte dostatek času a napište si na něj opravdu jen to, co potřebujete. V obchodě se pak snažte tohoto výčtu striktně držet. Pokud vyrazíte na nákup nepřipraveni, budete mezi regály zbytečně tápat a pořídíte často i to, co vůbec nepotřebujete.

Sledujte slevové akce

Snažte se co nejvíce využívat aktuální slevy potravinových řetězců – slevy potravin se pohybují od 10 do 50 %, takže už jde o slušnou úsporu peněz. O letáky s nabídkou supermarketů dnes není nouze a věřte, že tyto slevové akce nejsou jen pro důchodce, jak občas někde hanlivě zazní. Dobře sledujte, co je kde v akci a snažte se tomu pak přizpůsobit i váš domácí jídelníček. Když například objevíte v akci celé kuře, kupte ho a doma naporcujte. Z kostí uvaříte polévku, stehna upečte třeba s rýží, prsa použijte na řízky a z křídel můžete připravit chutnou omáčku.

Upečte si vlastní pečivo

Hodně uspoříte i tím, že si začnete doma péct vlastní pečivo. Mnohdy totiž jdete do obchodu jen pro chleba nebo rohlíky, ale rovnou vezmete i mnoho zbytečností. Upéct si voňavý chleba přitom není nic složitého, ať už máte po ruce domácí pekárnu nebo jen obyčejnou troubu. Kromě toho, že je to snadné, zároveň vás domácí pečivo přijde na zlomek ceny.

Sledujte přepočty

Naučte se také dobře sledovat přepočty, tedy porovnávejte při nákupu potraviny na stejné množství, tedy kolik zaplatíte za jeden kilogram či jeden litr. Mnohdy vás totiž velikost balení může zmást. A rozhodně nespoléhejte na to, že takzvané rodinné balení vychází levněji. Často to tak totiž ve skutečnosti vůbec být nemusí.

Nakupováním do zásob neušetříte

Mnoho lidí má potřebu nakupovat velké množství potravin do zásoby. Jenže i zde platí, že zdání klame. Sice máte možná dojem, že když je nějaká potravina v akci, vyplatí se koupit ji do zásoby. Jenže často dochází k tomu, že potraviny nestihnete sníst a ty se pak zkazí nebo se do nich pustí potravinoví moli. A místo úspory vyhodíte peníze doslova do odpadkového koše. Takže vždy kupujte jen tolik jídla, kolik opravdu reálně jste v dohledné době schopni zkonzumovat. Ušetříte také tím, že budete jídlo například v lednici dobře skladovat, aby vydrželo co nejdéle čerstvé, o tomto tématu jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve