Základní kritéria výběru vhodného náhubku pro psa. Jak vybrat takový, který mu neublíží

 Mazlíčci 
15. dubna 2020 12:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Musí se mu dobře dýchat a nesmí ho tlačit Depositphotos
Život s pejskem s sebou občas přináší také potřebu cestování nebo návštěvu míst, kde se kumuluje více osob. V takových situacích je zapotřebí, abyste pejska vybavili vhodným náhubkem, bez něhož vás například do prostředku veřejné hromadné dopravy nepustí. Není však náhubek jako náhubek a ne každý je pro psy vhodný.

Pojďte se společně s námi podívat, jak vybrat vhodný náhubek pro psa.

Základní kritéria výběru

Pokud pořizujete pejskovi náhubek, myslete především na to, aby mu při nošení nepřekážel a neobtěžoval ho. Musí v něm být také dostatek prostoru pro to, aby pes mohl přiměřeně otevřít tlamu, mohl zívnout nebo se třeba i napít.

Velikost by měla být také přizpůsobena velikosti jeho čenichu, aby mu z jedné strany nezasahoval do očí a z druhé mu netlačil na konec čumáku. Naopak šířka by neměla umožňovat přílišný pohyb do stran, ale zároveň nesmí být příliš těsný. Po upevnění náhubku na hlavu nesmí pejska škrtit.

 Stará dobrá klasika

Kovové náhubky jsou pevné a vzdušné a umožňují pejskovi dostatečný komfort, aby jej mohl na čenichu mít i několik hodin. Pokud koupíte správnou velikost, pejskovi v něm bude dobře a zároveň nehrozí, že by si jej hbitě sundal. Ani při nižších teplotách se nemusíte tohoto materiálu obávat, vydechovaná pára na něm nikdy nezamrzá. Mějte však na paměti, že pokud je váš pes divočejší a občas se po vás ožene, rána tímto náhubkem docela bolí.

Plastová varianta

Poměrně dobrou alternativou jsou náhubky z plastu, které jsou lehké, vzdušné a omyvatelné. Pokud zvolíte tento typ ochrany čenichu, sáhněte raději po kvalitnějších kouscích. Ty obyčejné se pejsci velice chytře naučí sundávat. Proto volte raději takové, které mají ergonomický tvar a jejich boční popruhy zabezpečují to, že náhubek zůstane tam, kde má.

Rozhodně se nemusíte obávat toho, že by plastový materiál nevydržel případný nával vzteku vašeho psa. Kvalitní náhubky bývají z extrémně odolného materiálu, které však vašemu pejskovi neuškodí. Moderní košíky jsou navíc natolik propracované, že s nimi pejsek může i jíst a pít.

Jen v nouzi nejvyšší

Spíše nouzovou náhradou jsou pak náhubky nylonové. Prodejci chovatelských potřeb je nabízejí ve dvou provedeních, kdy jedno je pro standardní použití a druhé slouží jako fixační. U těchto platí, že jsou skutečně pouze na nezbytně nutnou dobu a využívají se například při vyšetření u veterinářů. Jejich využívání po delší dobu může být nebezpečné, protože tento typ náhubku neumožňuje dostatečnou cirkulaci vzduchu.

Standardní jsou lehké, pevné a skladné, snadno je můžete nosit u sebe například v kabelce, a poslouží vám na krátké přesuny například v hromadné dopravě. U tohoto typu náhubku však platí, že se jedná spíše o nouzovou variantu a pes by jej neměl mít nasazený delší dobu.

Parťáka vezměte s sebou

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ náhubku, rozhodně doporučujeme, abyste si k jeho koupi přibrali také svého čtyřnohého mazlíčka. V každé prodejně vám bez problémů umožní náhubky vyzkoušet, aby mu dobře seděl a plnil svou funkci. Myslete na to, že se jedná nejen o pohodlí, ale i bezpečí vás a vašeho psa. Čtěte také: Pečujte dobře o chrup svého psa. Zdravé zuby jsou předpokladem pro jeho aktivní život.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod