Přišel čas zasadit jarní česnek. Pěstovat jej můžete na zahradě, ale i v bytě

 Zahrada 
13. dubna 2020 13:10 / Eva Vogelová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Sázení česneku není nic složitého  Depositphotos
Ideální doba pro sázení česneku je tady. Pokud jste ho nestihli zasadit během podzimu, nyní máte možnost to napravit. Jarní česnek můžete začít sázet zhruba od poloviny března do května. Zjistěte vše, co potřebujete vědět o sázení a pěstování jarního česneku.

Česnek je oblíbená zelenina, bez které se v kuchyni sotva obejdete. Obsahuje spoustu vitaminů. Má nedocenitelné antibiotické a protizánětlivé účinky. Pokud nemáte zahradu, můžete ho dokonce pěstovat i v bytě.

Odrůdy jarního česneku

Na jaře můžete sázet pouze některé druhy česneku. Musíte tedy dávat pozor, jakou odrůdu si vyberete.

Martin

Jde o ranou až poloranou odrůdu jarního nepaličáku. Má malé až středně velké cibule a velký počet stroužků. Barva jeho suknic je bílá.

Lumír

Jde o poloranou odrůdu jarního nepaličáku. Má malé cibule, ale jeho počet stroužků je poměrně velký. Barva jeho suknic je žlutavě bílá.

Japo II

Jde o středně až pozdně pozdní druh jarního nepaličáku. Má středně velké až velké cibule a velký počet stroužků. Barva jeho suknic je žlutavě bílá.  

Benátčan

Jde o odrůdu nepaličáku, který můžete sázet na podzim i na jaře. Má poměrně velkou kulovitou cibuli a velký počet stroužků. Barva jeho suknic je bílá.

Sázení česneku

Sázení česneku není nic složitého. Hlavičky česneku rozeberte na stroužky a poškozené vyhoďte. Následně je vložte do misky, kterou zalijte prostředkem na moření. Nechte je tam ležet zhruba dvanáct hodin. Poté stroužky vyndejte, nechte uschnout a můžete začít sázet.

Nejprve si naznačte řádky provázkem, abyste česnek sázeli rovně. Sázecím kolíkem si udělejte důlky v rozestupu zhruba osmi centimetrů. Do důlků nasypte miniaturní množství startovacího hnojiva a na něj přidejte česnek krčkem dolů. Nakonec důlky zahrňte hlínou. Nezapomeňte si svůj záhon označit.

Pěstování česneku

Stroužky česneku vydatně zalijte. Budou potřebovat hodně vody, aby se jim podařilo zakořenit. Zalévejte je pravidelně a zhruba po třech týdnech pěstování česnek pohnojte. Občas záhon okopávejte a odstraňte plevel.

Sklizeň

Jarní česnek byste měli sklidit na přelomu léta a podzimu. Jednoduše v době, kdy jeho nať už začne polehávat. Ve chvíli, kdy už paličky praskají, znamená to, že česnek je přezrálý. Po sklizni ho usušte a uskladněte.

Pěstování česneku v bytě

Pěstování česneku na zahradě a v bytě se příliš neliší. Rozdíl je v tom, že uvnitř nebudete mít příliš velkou sklizeň. Nachystejte si truhlík, kvalitní zeminu a česnek. Na začátku opakujte totéž, jako byste česnek sázeli do zahrady. Rozdělejte palice česneku, dejte je do nádoby, kterou zalijete přípravkem na moření.

Následně udělejte v truhlících důlky hluboké zhruba dva centimetry. Dělejte mezi nimi alespoň čtyřcentimetrové rozestupy. Nasypte tam špetku startovacího hnojiva, česnek tam naskládejte a zahrňte zeminou. Nádoby s česnekem dejte na slunné stanoviště a pravidelně je zalévejte. Dále čtěte: Zasejte na Velikonoce místo obilí čočku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod