Kuchyňské houbičky jsou nejvetším semeništěm bakterií v celém bytě. Jak je čistit a jak často měnit

 Ostatní 
12. května 2020 08:24 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Kuchyňské houbičky jsou plné bakterií Pinterest
Kuchyňské houbičky jsou takové malé a často špinavé tajemství každé kuchyně. Stávají se totiž rychle útulným místem pro spoustu bakterií.

Během nové studie němečtí vědci našli na 14 použitých houbičkách, které testovali, až 54 miliard bakterií na krychlový centimetr. Naštěstí mnoho bakterií bylo pro člověka neškodných, ale studie zjistila některé odrůdy salmonely a E. coli, které by mohly vést k chorobám přenášeným stravou. Co tedy dělat, aby vaše talíře byly skutečně čisté?

Bakterie v houbičce zničte v mikrovlnce

Podle vědců je nejlepším způsobem, jak zabít bakterie v opakovaně používaných houbičkách, jejich vyčištění v mikrovlnné troubě nebo myčce na nádobí. Tyto přístroje dokáží zabít téměř 100 procent bakterií. Pokud se rozhodnete pro mikrovlnnou troubu, nejprve houbičku důkladně navlhčete a dejte ji na minutu do mikrovlnky. Alternativně byste mohli houbičku vyčistit v horním stojanu myčky při zapnutém cyklu sušení.

Ani při dobré péči nevydrží houbička věčně

I když houbičku vyčistíte od bakterií v mikrovlnce nebo myčce, ani tak nevydrží věčně. Pokud je budete takto "dezinfikovat" každý druhý den, pak vám houbička vydrží zhruba dva týdny, poté ji i tak vyhoďte a pořiďte si novou.

Místo houbičky používejte jiné materiály

Pravidelné čištění a výměna houbiček je sice bezpečnou variantou, ale je to rovněž trochu nepraktické. Místo klasické houbičky na nádobí můžete vyzkoušet jiné materiály ve formě různých kuchyňských hadříků a utěrek.

Ty bývají často z organických materiálů, jiné jsou zase z mikrovlákna, dají se snadno vyprat a na rozdíl od houbiček nezadržují bakterie, také vydrží mnohem déle. Dále čtěte: Polštáře a přikrývky. Jak často je prát a na jakou teplotu je to ideální.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum