Zrenovujte zašlá či zažloutlá světla vašeho auta. Stačí vám sůl, soda a zubní pasta

 Dílna 
28. června 2020 09:37 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Světlomety u starších typů aut po čase zežloutnou  Pexels
Sůl, soda nebo obyčejná zubní pasta jsou skvělými pomocníky nejenom v domácnosti, ale také v péči o vašeho plechového miláčka. Nevěříte?

Určitě už jste si toho také všimli, že u některých starších typů vozů jsou světla zašlá a zažloutlá. Sice jde jenom o estetickou vadu, ale na druhou stranu takové lampy v noci svítí podstatně hůř, než kdyby byla jejich krycí skla čirá. Jde totiž o to, že světla jsou vyráběna z tvrzeného plastu, který po určité době pozbyde svou UV ochranu a následně začne oxidovat. Ano, sice si můžete koupit nová světla, ale samozřejmě počítejte s nemalými finančními výdaji. Existují ještě jiné metody, jak jim znovu vrátit jejich původní lesk a průhlednost. 

Jedlá soda

Jedlá soda je opravdu neocenitelný pomocník nejenom v kuchyni, ale také v domácnosti. Její abrazivní vlastnosti odstraní i ty nejodolnější skvrny. A s její pomocí můžete také zrenovovat i vaše světla. Stačí ji smíchat s vodou tak, aby vám vznikla pasta, a tu použít jako čisticí tekutý písek. Naneste ji pomocí měkkého hadříku, chvilku vtírejte a nakonec umyjte. 

Sůl je nad zlato

A to platí nejenom v pohádkách. Její vlastnosti však lze využít nejenom v kuchyni, ale také v péči o váš automobil. Rozpusťte dvě polévkové lžíce soli v šesti šálcích teplé vody. Pro lepší účinek můžete přidat i trochu běžného prostředku na nádobí. Vzniklou směsí přeleštěte světlomety. Uvidíte, že to půjde jako po másle.

Zubní pasta

Výborné abrazivní účinky má také klasická zubní pasta. Naneste ji rovnoměrně na celou plochu světel a pomocí hrubší strany houbičky ji rozetřete po světlech. Následně ji omyjte vodou. Zubní pastu pak můžete uplatnit i při dalších domácích činnostech. O jaké se jedná, jsme psali zde.

Přelakujte

Pokud chcete světla opravdu zachovat stále jako nová, kupte si obyčejný bezbarvý autolak, který je opatřen UV ochranou. Světla jím přestříkejte a věřte, že budou dlouho vypadat jako nová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47