Zastiňte si okna pomocí doma vyrobených rolet. Nebude vás to nic stát

 Dílna 
26. srpna 2020 15:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klasické rolety nebývají zrovna levná záležitost Depositphotos
Hledáte rychlou a účinnou ochranu před slunečním zářením? Vyrobte si doma jednoduché papírové rolety.

Rolety nebo žaluzie jsou skvělou formou, jak účinně zastínit byt a zamezit slunečnímu záření, aby v létě přehřívalo místnosti. Jenomže to má jeden velký háček. Obě varianty nebývají zrovna levnou záležitostí. Přesto se rolet nemusíte úplně vzdát. Vyrobte si štít proti sluníčku sami, a navíc jen za pár korun.

Vsaďte na papír

Základem je samozřejmě kvalitní papír. Použít můžete například balicí papír nebo zbylé tapety, případně i alobal. Pamatujte na to, že by se mělo jednat o papír vyšší gramáže, který zajistí potřebnou pevnost a odolnost. Barvu, případně vzory už jsou čistě na vaší fantazii i vkusu, ale pamatujte na to, že by se roleta měla do vašeho interiéru co možná nejvíce hodit. 

Dále potřebujete

  • pravítko a metr
  • kvalitní provázek
  • oboustrannou lepicí pásku
  • suchý zip

Rozměřte okna

V první řadě je potřeba si správně vyměřit okna. Vezměte si metr a změřte si výšku i šířku všech oken, které chcete zastínit. Jakmile máte potřebné rozměry, odměřte si na tapetě potřebnou šířku a výšku, jakou mají okna, a přidejte metr do délky navíc. To proto, že budete papír postupně ohýbat.

Skládání není žádná věda

Nyní si pravítkem naměřte na papíru 2 až 3 centimetry, které budou značit místa daných ohybů a pusťte se do ohýbání. To provádějte stejně, jako byste skládali harmoniku. Jakmile ji máte hotovou, nechejte ji složenou a v její polovině udělejte tužkou značku. Pomocí děrovačky nebo nožíku udělejte do středu díru skrz na skrz. Dírami pak provlečte provázek. Ten poslouží k tomu, že ji budete moci snadno ovládat.

Uvedení do provozu

Na poslední přehyb přilepte konec provázku pomocí oboustranné lepicí pásky. Na protilehlý konec nalepte opět pomocí oboustranné lepicí pásky několik malých čtverečků jedné části suchého zipu a na tu druhou další část zipu, která k druhé části přilne. Potom už můžete své papírové rolety zavěsit na okno a ze spodní části vytvořit zajímavý vějíř, který bude držet právě díky tomu, že ho slepíte suchým zipem. Když nebudete chtít, můžete je nechat klasicky spuštěné po celé ploše okna. A pokud nechcete, aby vám roleta sjížděla, udělejte na konci volného provázku smyčku.

Rada na závěr

Pokud jste se rozhodli použít alobal nebo jinou lesklou vrstvu, volte ji pouze v případě, že jí nebudete nepříjemně oslňovat sousedy nebo projíždějící auta. Pokud dáváte do oken barevnou tapetu, volte studené odstíny modré a zelené, protože navozují pocit chladu. Další tipy, jak ještě více zastínit a ochladit váš byt, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47