Prodlužte dřevěnému nádobí životnost díky správné péči

 Ostatní 
02. června 2020 12:19 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péči potřebují vařečky i prkénka Depositphotos
Dřevěné nádobí a náčiní si i přes rozmach nových materiálů stále drží svou pozici prakticky ve všech kuchyních. Vedle mnoha kladů má i své zápory, ale ty jsou buď zanedbatelné, anebo lehce odstranitelné. Platí to hlavně v oblasti péče o dřevěné nádobí. Pokud dodržujete několik jednoduchých zásad, budou vám dřevěné pomůcky v kuchyni dobře sloužit po mnoho let.

Nejčastější příčinou toho, že skončí v popelnici nebo kamnech, je v drtivé většině případů špatná údržba. Pojďte se s námi podívat, co můžete udělat, aby vám toto specifické nádobí vydrželo co nejdéle v původním tvaru a s původními vlastnostmi.

Hlavně nemáčet dlouhou dobu

Dřevo je skvělý materiál, ale pochopitelně se nemá rádo s vodou. I když je kuchyňské náčiní či nádobí často povrchově upraveno například lakováním, dlouhodobé zanedbávání péče by mohlo vést k jeho zničení. První velkou chybou je, když například vařečky, prkénka a další necháváte dlouho odmáčet, často i přes noc. Voda narušuje strukturu dřeva, to se může začít klížit či kroutit. I když se to nestane hned napoprvé, časem byste mohli splakat nad výdělkem.

S myčkou nejsou kamarádi

I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte jej v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, stejně jako dlouhodobé působení horké vody a páry, může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny a prkénka se kroutí a prohýbají podobně jako při odmáčení.

Nejlepší je, pokud vše ihned umyjete. Stačí horká voda a trocha běžného čisticího prostředku. Dobře opláchněte vlažnou vodou a pokud možno ihned osušte utěrkou.

I s pachy se dá zatočit

Může se stát, především u prkének, že po nějaké době nebo po krájení něčeho aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V tom případě stačí sáhnout po kuchyňském všeumělovi – octu. Povrch umytého náčiní lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit, opláchněte čistou vodou a osušte nebo nechejte okapat. Pokud zápach nezmizí ihned, zopakujte octovou očistu, tentokrát se silnější koncentrací. Podobnou službu vám poskytne také citronová šťáva nebo citronka.

Pravidelné promašťování

Mytím péče o dřevěné nádobí nekončí. Občas je vhodné všemu dřevěnému v kuchyni poskytnout olejovou péči. Stačí několik kapek běžného stolního oleje nebo sádla, které si rozetřete v dlaních nebo nanesete na papírovou utěrku a promnete či přetřete násady, vařečky, prkénka a vše ostatní. Po chvíli působení setřete případný nevsáknutý tuk papírovými utěrkami. Čtěte také: Jak správně a snadno vyčistit gril. Pozor na agresivní čistidla, která grilu škodí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod