Nastal čas jahod. Aby se plody rychle nekazily, dodržujte při jejich sběru základní pravidla

 Zahrada 
16. června 2020 07:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jahody sbírejte jen plně vyzrálé Depositphotos
Nastal čas jahod a jejich sklizně. A i když to možná vypadá jako banalita, i tato činnost má svá pravidla. Pokud totiž nepostupujete správně, výsledkem budou rychle kazící se plody.

Jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Kromě velkého množství minerálů a vitaminů, hlavně A, B, C a E, přinášejí lidskému tělu také dobře stravitelnou vlákninu. Vzhledem k tomu, že obsahují až 90 % vody, jsou velmi náchylné k otlačení, hnití či zapaření. Není možné je delší dobu uchovávat. Zacházet bychom s nimi měli velmi šetrně. Jak je tedy správně sbírat a uchovávat?

Postupné zrání

Jahody nepatří mezi plody, které dokážou dozrát naráz. Proto se sklízejí postupně probírkou. Velmi důležité je trefit tu správnou zralost. Pamatujte si, že jahoda zraje od vršku po spodní část. Zatímco horní partie u stopky bývají sytě červené, špička může být ještě bílá či zelenkavá.

Nejlepší jsou vyzrálé

Ty nejkvalitnější a nejsladší jahody jsou ty, co jsou plně vyzrálé. Proto je potřeba sklízet opravdu jenom ty správně zralé plody. Před utržením zkontrolujte, zda je jahoda opravdu celá červená. Plody sklízejte tak, že jej uštípnete i s kališními lístky a malou stopkou. Co se týče doby sklizně, nikdy to nedělejte za parného dne. Ideální je sklizeň zrána, když oschne rosa, nebo až k večeru.

Aby dlouho vydržely

Jahody jsou hodně citlivé na otlaky. Čím méně jich bude mít, tím déle pak vydrží. Proto je určitě nepřesypávejte z jedné nádoby do druhé. Nahnilé či plesnivé plody vyhazujte. Snadno totiž jinak nakazí druhé. Vadné plody dávejte rovnou do popelnice nebo kontejneru. V žádném případě je neházejte na kompost. Jahody po přinesení domů vyndejte z původního obalu a rozložte je v jedné vrstvě na podnos. Ve více vrstvách se tlakem poškodí. Na čerstvost má vliv také teplota skladování. Při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jeden den.  

Mytí až před jídlem

Jahody nemyjte nikdy předem a stejně tak jim neokrajujte stopky. Zbytečně by natáhly vodu. Vždy to dělejte až před konzumací. Pokud je máte v lednici, nechejte je zhruba patnáct minut při pokojové teplotě. Tak se lépe rozvine jejich chuť a vůně. Sladíte-li je cukrem, udělejte to těsně před podáváním. Jinak by rychle ztratily svůj tvar. Tak dobrou chuť. A pokud vám několik jahod zůstane, připravte si z nich výživnou pleťovou masku. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve