Uschovejte si část hub na zimu. Dejte ale pozor, některé druhy jsou naprosto nevhodné k sušení

 Ostatní 
27. července 2020 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Češi rádi suší houby Depositphotos
Pokud rádi houbaříte, určitě část svých úlovků sníte hned a zbytek uchováte na zimu. Nejčastěji lidé houby mrazí nebo suší. Ale pozor! Některé druhy hub jsou k sušení naprosto nevhodné.

Letošní rok bude podle odborníků pro houbaře příznivý. Z lesů si dle předběžných odhadů odnesou houby za zhruba 4,5 miliardy korun. A to není málo. Vzhledem k velkému množství hub se dá předpokládat, že značnou část houbaři usuší na horší časy. Nezapomeňte ale na jednu věc. Některé i jinak velmi chutné houby se sušit nedají, v některých případech si dokonce doslova zahráváte se zdravím. Které druhy hub je lepší hned zkonzumovat?

Růžovka

Růžovka je vynikající osmažená na másle s kmínem, ale k sušení moc vhodná není. Jednoduše proto, že se při sušení rozpadne. S velkou opatrností lze sušit mladé, tvrdé a hlavně zdravé kousky. Ale i tak existují druhy hub, které jsou k sušení vhodnější.

Babka

Obzvláště obezřetní buďte v případě babek. Při sušení se na nich množí parazit nedohub a hřib žlutomasý neboli babka se tak stane zdravotně závadným. Nedohub, který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed, varují mykologové.

Václavky

Z václavek je výborný guláš, ale každý správný houbař ví, že je nutné tuto houbu obzvláště dobře tepelně zpracovat, aby vám z ní nebylo špatně. A taky ji rozhodně nesušte. Sušením totiž václavky příliš ztuhnou a už byste si na nich nepochutnali. Lépe uděláte, když je osmažíte a poté zamrazíte. A nezapomeňte, že k jídlu se používají jen klobouky, třeně jsou moc tuhé.

Klouzek

Někdo klouzky miluje osmažené v trojobalu, další ve smetanových omáčkách nebo pod masem a za gurmánský zážitek je považován klouzek uzený. Běžně se také nakládá do octa a jiných sladkokyselých nálevů. Sušení je ale kvůli jeho viskozitě poněkud složité. Nikdy neseschnou natolik, aby se jejich plátky lámaly mezi prsty. 

Pýchavka

Ani jinak velmi chutné pýchavky nelze moc sušit. Během sušení totiž plodnice často dozraje a změní se v hnědý výtrusný prach. Pokud ale máte mladé, bílé a pevné kousky, může se vám jejich usušení povést. A pozor! Pýchavky nemůžete ani mrazit, zmrazená pýchavka totiž zhořkne. Takže pokud si tyto bílé krásky přinesete domů, zpracujte je raději ihned. O tom jak netradičně uchovat nasbírané houby, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008