Ušijte si vlastní bylinkový polštář, který vám pomůže usnout

 Dílna 
25. července 2020 16:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ručně ušitý polštářek vám dokáže skvěle dozdobit ložnici Depositphotos
Celá řada lidí má problém se spaním. Nechcete-Ii se hned uchýlit k tabletám na spaní, zkuste si vyrobit bylinkový polštářek. Uvidíte, jak se vám bude na něm nádherně spát.

Není polštář jako polštář. Důležité je při jeho výběru dbát nejenom na to, zda nejsme na jeho výplň alergičtí, ale také na to, aby nám nekřivil páteř. Polštář se však může stát také vhodným a příjemným doplňkem, který nejen ozdobí ložnici, ale může prospět i našemu zdraví. Řeč je o bylinkovém polštáři, který si snadno můžete vyrobit doma sami.  

Buďte kreativní

Bylinkový polštář si sice můžete bez problémů koupit, ale není nad vlastní výrobu. Jednak tím můžete dát prostor vlastní kreativitě, ale také si můžete libovolně měnit bylinkové náplně podle potřeby. Jediné, co potřebujete, je směs bylinek, látka, vata nebo jiný měkký materiál na vycpání a nástroje na šití.

Volte přírodní materiál

Na výrobu bylinkového polštáře zvolte ideálně přírodní materiál jako bavlnu či len. Tkaninám z umělých vláken se spíše vyvarujte, nebývají tak příjemné na dotek a mohou kazit celkový dojem. Naopak mohou být dobrou volbou jako vnitřní náplň. Máte-li dlouhé vlasy, zvolte saténový povlak, který pomůže zamezit lámání vlasů ve spánku.

Jak na to

Počítejte s tím, že na klasický hranatý polštář budete potřebovat obdélník látky, který je dvakrát tak dlouhý jako strana polštáře. Při sešívání dvou protilehlých stran nezapomeňte vynechat z každé pár centimetrů, aby bylo možno povlak sešít a natáhnout na polštář. Látku sešijte lícem dovnitř a poté převraťte směrem ven. Na zbývající volnou stranu našijte knoflíky nebo cvočky, abyste měli možnost náplně obměňovat. Zvolíte-li si válcový polšátř, látku v tomto případě sešijte okraji k sobě a konce polštáře stáhněte a svažte šňůrkou nebo stužkou. 

Jaké bylinky zvolit

Bylinek, kterými můžete naplnit polštář, je celá řada. Vybírejte především takové, které mají uklidňující účinky a příjemně voní. Můžete si také namíchat vlastní polštářovou směs, ale s množstvím buďte opatrní, aby vůně nebyla příliš omamná a nepříjemná. 

Levandule 

Levandule je osvědčená klasika, kterou si snadno můžete provonět nejenom šatník, ale také celý byt. Tato bylinka má skvělé uklidňující účinky. Pomáhá usnout a působí proti stresu, zvýšenému krevnímu tlaku a bušení srdce.

Meduňka

Meduňka je hojně využívána proti nespavosti. Příznivě působí na psychiku i na tělo. Proto je naprosto ideální náplní do polštářů. Kromě toho pomáhá uvolnit křeče trávicí soustavy i příčně pruhovaného svalstva, zmírňuje menstruační bolesti a migrény. 

Kozlík 

O kozlíku je všeobecně známo, že je to balzám na nervy, který vás zbaví napětí, nervozity a stresem vyvolané bolesti hlavy a břicha. Také rozšiřuje cévy a celkově příznivě působí na srdce. Má lehce narkotické účinky a je častou bylinkou užívanou při nespavosti.

Co na chrápání

Pokud váš partner v noci chrápe, zkuste mu do polštáře přidat například trochu máty. Ale opravdu jenom trochu, jelikož máta sice uvolňuje, ale na druhou stranu povzbuzuje. Proti chrápání působí nejlépe eukalyptový olej, který můžete kápnout přímo na polštář. K uvolnění dýchacích cest napomáhá také dobromysl nebo tymián. Ke zmírnění chrápání také přispívá jeden nápoj, který si snadno můžete připravit i doma. Více jsme psali zde.

Jak na náplň

Náplň můžete zašít přímo do vámi ušitého povlaku, což není zrovna moc praktické v případě, že se rozhodnete polštář vyprat. Lepší tedy je, pokud si připravíte mušelínové plátno, které naplníte bylinkami, vatou a teprve poté vložíte do povlaku. Začněte nejprve vatou či jinou vycpávkou a do ní zapracujte zvolené bylinky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve