Vyšší letní teploty mohou způsobit zápach septiku. Způsoby, jak to rychle a účinně řešit

 Dům 
25. července 2020 08:49 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyčištění jímky není pokaždé možné ihned Depositphotos
Se slunečnými letními dny se pojí nejen příjemné chvilky, ale také mnoho nepopulárních věcí. Pokud totiž žijete v oblasti rodinných domů, anebo máte například v blízkosti zahrádkářskou kolonii, může vás právě v těchto dnech zaskočit urputný pach septiku.

A pokud sami majitelem jímky jste a hledáte řešení, jak tento problém rychle a účinně řešit, pojďte se společně s námi inspirovat.

Když nejde vyvézt

Ideálním řešením je samozřejmě nechat septik vyvézt, jenže ne vždy je to možné udělat ihned, proto je třeba si do té doby pomoci jinak. Ač se to možná zdá neuvěřitelné, zápach ze septiku lze zlikvidovat s pomocí bakterií. Ty už sice uvnitř jsou, ale těch skutečně prospěšných je tam málo, proto je třeba dodat je uměle.

Bakteriemi proti pachům

K odstranění odpudivého zápachu slouží například výrobky obsahující kombinaci speciálně vypěstovaných kmenů bakterií, které začnou fungovat ve chvíli, kdy se dostanou do vody s organickým odpadem. V tu chvíli započne produkce enzymů, které pomáhají rozkládat odpady organického původu, a to především ty s obsahem bílkovin, škrobů a tuků jakéhokoliv původu.

Kvalitní hnojivo pro květiny

Díky těmto aktivním bakteriím se začne snižovat hromadění pevných organických látek, kalů a také tvorba pěny v septiku. Díky působení bakterií dojde k přeměně pevných kalů a usazenin na odpadní vodu, která se navíc tímto procesem natolik pročistí, že ji lze použít jako hnojivovou zálivku pro květiny a trávník. A tím, že se rozloží odpad, zmizí i zápach, jelikož se odstraní jeho příčina.

Jednoduše nalijte do záchodu

Směs s obsahem těchto bakterií nabízejí prodejci obvykle ve formě prášku, který se aktivuje přidáním do vody. Nemusíte se tedy bát, pokud by vám nějaká směs zůstala, že by začala jakkoli pracovat. Jakmile budete potřebovat se zápachem zatočit, připravíte si směs v nádobce, necháte ji pár hodin odstát, a poté ji vlijete do dřezu, umyvadla nebo záchodu. Pak už jen necháte bakterie dělat svou práci. V hobby marketu či drogerii se tedy ptejte po takzvaných aktivátorech septiku. Čtěte také: Jak ideálně dezinfikovat studniční vodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve