Pravidelným odčervováním chráníte před parazity nejen psa, ale i sebe

 Mazlíčci 
05. září 2020 09:10 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prevence je důležitá zejména při soužití pejsků s dětmi Depositphotos
Není nutné připomínat, že i psi potřebují pravidelnou zdravotní prevenci. Prohlídky a očkování si většinou nějakým způsobem hlídáme, ale s odčervením to bývá horší. Podle průzkumů mezi veterináři se mnozí pejskaři dostaví až při akutních problémech svých mazlíčků. A v ohrožení je přitom i jejich zdraví.

Tato prevence je neméně důležitá jako již zmíněná očkování, přitom jde o velmi snadný úkon několikrát do roka.

Jaké jsou možnosti

Existuje několik variant, jak pejsky odčervovat. V lékárně či u veterináře můžete zakoupit tablety, pasty nebo takzvané spot-ony. Specializované prodejny nabízejí také přípravky s česnekem, které rovněž parazity ze střev vypuzují. O vhodnosti či případných kontraindikacích jednotlivých přípravků se raději poraďte se svým veterinářem. Co mají všechny společné, je to, že musí být aplikovány s železnou pravidelností.

Důležitý je první rok

Nejpřísnější odčervovací schéma platí u štěňat, u kterých je prováděno po dvou týdnech, a to až do tří měsíců věku. Poté se odčervení opakuje ještě čtyřikrát do věku jednoho roku. Je důležité první rok života mazlíčka v oblasti odčervování nezanedbat, jelikož se díky tomu zachytí všechna vývojová stádia škrkavky.

Hlídejte mu „velkou“

U dospělých psů je pak vhodné odčervovat dvakrát až čtyřikrát za rok. Zodpovědní chovatelé svého mazlíčka odčervují preventivně i v kratších intervalech. Pokud byste však ve stolici psa zaznamenali přítomnost parazitů, opakuje se odčervení několikrát po čtrnácti dnech, a to až do úplného uzdravení potvrzeného veterinářem. Dále čtěte: Také domácí kočka potřebuje odčervovat.

Aplikační schéma se různí

Při plánování odčervovacího schématu je nutné vzít v potaz, zda pejsek žije doma, venku, či například v blízkosti dětí. Pokud chováme jediného pejska, kterého máme při venčení pod dohledem a nepřijde do bližšího kontaktu s dětmi, pak bohatě stačí odčervení dvakrát ročně. Avšak pokud máme například pracovního psa, který se běžně dostane do kontaktu s hlodavci, určitě je na místě podat mu odčervovací preparát minimálně čtyřikrát ročně. Stejné podmínky bychom měli dodržovat také u pejsků, kteří sice žijí trvale v bytě, ale jsou v úzkém kontaktu s malými dětmi.

Střídání preparátů

Ať už se rozhodnete k odčervení využívat pasty, tablety nebo spot-ony, měli byste dbát jednak na přesné dávkování podle váhy psa, ale také na doporučení výrobců jednotlivých preparátů. Základem je, že pasty jsou vhodnější spíše pro štěňata, zatímco u dospělých jedinců již nejsou dostatečné. Tablety zase působí jednorázově a nezaručují, že se pes brzy po aplikaci nenakazí. Tablety totiž působí jako likvidátor aktuálně přítomných střevních parazitů, a nikoliv jako prevence jejich získání, proto se musí jejich podávání pravidelně opakovat.

Nejpraktičtější jsou v tomto ohledu zřejmě spot-ony, které působí nejen na vnitřní, ale i vnější parazity, a to po dobu obvykle jednoho měsíce. Ať se v této chvíli rozhodnete pro jakýkoliv způsob odčervení, měli byste jej po určité době změnit a pravidelně je mezi sebou střídat. Nezapomeňte také dodržovat základní hygienu při styku se zvířaty.

Hlídejte si předávkování

Při volbě preparátu na odčervení, a to zejména v případě spot-onů, mějte na mysli také jejich vzájemnou interakci s antiparazitními přípravky, které pejskům aplikujete jako prevenci proti klíšťatům a blechám. Je třeba brát v potaz, že u pejska může dojít k předávkování, proto v případě, že si nejste podáváním jisti, poraďte se s veterinářem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008