Oloupejte vajíčka během několika vteřin a bez námahy

Z vajec už nebudete muset pracně odlupovat skořápku
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
04. září 2020 10:58 / Depositphotos
  5   1
Vajíčka jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Můžete si z nich udělat volské oko, míchaná vajíčka, vajíčkovou pomazánku nebo je sníst jen tak. Málokoho však baví vajíčka mechanicky loupat. Naučte se je oloupat během chvíle a bez námahy.

Většina lidí loupe vajíčka tak, že je nejprve uvaří a nechá zchladit. Následně nakřápne skořápku a poté ji postupně odlupuje prsty. Tato metoda trvá poměrně dlouho a můžete během ní ledacos zkazit. Naučte se vajíčka loupat jednoduššími a rychlejšími způsoby.  

Nejprve vajíčka uvařte

Způsob vaření vajec je základem pro jejich následné loupání. Nachystejte si hrnec, do kterého napusťte studenou vodu. Ponořte do něj vajíčka, která by měla být zhruba čtyři až pět centimetrů pod vodou. Následně do hrnce přidejte dvě čajové lžičky jedlé sody a přiveďte k varu. Jedlá soda je velmi důležitá, protože díky ní se během vaření zvýší pH bílku a už se nebude tolik lepit na skořápku.

Namočte vajíčka do studené vody

Poté, co vajíčka uvaříte, budou potřebovat rychle zchladit. Vylijte z hrnce horkou vodu a napusťte do něj ledovou. Čím studenější bude, tím lépe. K vajíčkům můžete přidat několik kostek ledu. Studená voda způsobí, že se vajíčko uvnitř trochu zmenší. Díky tomu vznikne mezi skořápkou a bílkem prostor. Loupání bude mnohem snadnější.

Válejte vajíčka jako těsto

Nechte vajíčka dostatečně vychladnout a poté je vytáhněte z hrnce. Oba konce vajíček jemně naťukněte o tvrdý povrch. Následně je na něm začněte válet celou dlaní dopředu a dozadu. Dávejte pozor, abyste vajíčko nerozmačkali. Použijte přiměřenou sílu, ať vajíčka nezničíte, ale zároveň by skořápky měly pod vašimi dlaněmi trochu praskat. Nakonec je ponořte do nádoby s vlažnou vodou a oloupejte. Půjde vám to téměř samo.  

Vyloupněte vajíčka pomocí lžičky

Existuje ještě další způsob, jak vajíčka oloupat. Uvařte je stejně jako v předchozí metodě. Opět do hrnce přidejte jedlou sodu a poté zchlaďte. Rozdíl je v tom, že vajíčka nebudete dlaněmi válet na tvrdém povrchu, ale provedete trik s čajovou lžičkou.

Několikrát s ní poklepejte širší konec vejce. Skořápka se rozbije a kousek jí odloupněte. Poté opatrně vsuňte mezi skořápku a vejce lžičku. Pomalu s ní jeďte po celém obvodu a vejce se vyloupne ven. Možná vám to hned na začátku nepůjde skvěle, ale zanedlouho se to naučíte. Dále čtěte: Pěna na holení je multifunkční pomocník v celé domácnosti.

Eva Vogelová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Hoďte sychravé počasí za hlavu. Užijte si úchvatné moře i teplé dny plnými doušky

Věda & Vesmír

V Da Vinciho obrazech bylo objeveno něco nečekaného. Obsahují zcela nový rozměr

Bydlení

Zahradní box oceníte na zahradě i v dílně. Dáte do něj i jízdní kola

Zavřít reklamu