Vyrobte si příjemnou huňatou deku, která vás zahřeje. Místo jehlic vám postačí jen ruce

 Dílna 
22. září 2020 09:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pletení pomocí rukou má čím dál více příznivců Pixabay
Podzimní počasí se už hlásí o slovo, a brzy tak doma zatoužíte se zachumlat do měkoučké deky. Deka vás báječně zahřeje a sychravé počasí za okny bude hned snesitelnější. Poradíme, jak si takovou deku vyrobit, a to bez použití pletacích jehlic.

Pletená deka z příze vás jednak zahřeje, ale zároveň se stane krásným doplňkem vašeho bytu. Mega pletení z příze si v poslednícch letech získává čím dál více příznivců. Někdo rád používá obří jehlice, někdo plete pomocí trubek a jiný se zase spoléhá výhradně jen na své ruce. A právě pletení pomocí rukou vás naučíme.

Můžete se klidně hned pustit do výroby deky, ale pokud se na to ze začátku necítíte, můžete si techniku osvojit třeba při výrobě menší šály na krk nebo přehozu. Každopádně vždy bude výsledek příjemně hebký na dotek. A klidně můžete pletený výtvor někomu věnovat jako hezký dárek. Určitě to každého potěší.

Nechejte přízi nadechnout

Než se pustíte do práce, je dobré udělat pár maličkostí. Přízi vyndejte z obalu a nechejte ji alespoň den venku. Materiál se díky tomu nadechne, což mu velmi prospěje. Také si před pletením raději sundejte náramky a prstýnky. Při běžné práci vám možná nevadí, ale při pletení se vám může prstýnek zatrhnout do příze raz dva. A pamatujte si, že přízi je vždy lepší trhat, ne stříhat. Jde o velice jemný materiál, takže s ním pracujte maximálně opatrně.

Na otázku, kolik příze je potřeba na jednu pletenou deku, není jednoduché odpovědět. Záleží totiž na tom, jak ji chcete mít ve skutečnosti velkou. Obvykle si ale vystačíte s šesti až deseti kusy příze. Záleží samozřejmě i na velikosti oček a síle jejich utažení. S utahováním to ale moc nepřehánějte.

Jedno očko za druhým

Přízi si rozložte na stůl, vezměte vlnu a nejprve udělejte malé očko, aby vypadalo jako malé psací e. Očko nijak neutahujte a ani nevytvářejte uzel. Nechejte ho otevřené a protáhněte jím zespod další část z příze. Tak se vám vytvoří smyčka, kterou budete stále opakovat tímto způsobem. Je důležité, abyste smyčky neutahovali, jelikož se potom bude navazovat na další řady. Množství smyček udělejte podle toho, jak chcete mít deku širokou. Jakmile vám dojde příze z klubíčka, stačí jednoduše příze svázat k sobě a můžete pokračovat dále.

Druhá řada

Druhou řadu vytvoříte tak, že skrze poslední smyčku provlečete další smyčku, která se však musí nacházet nad tou první, a následně přízi protáhnete skrze již vytvořené smyčky z první řady. Poté budete takto tvořit další smyčky vždy na další řady, a takto budete celý proces opakovat stále dokola.

Zakončení

Při zakončení stačí poslední kousek příze lehce utáhnout, jako když vytváříte uzel. Přebytek následně vložíte skrze vytvořené smyčky tak, aby nebyl vidět. Nakonec už jen vytvořte poslední smyčku a máte hotovo. O tom, jak si vyrobit bambulkový koberec, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47