Na domácích rajčatech si můžete pochutnat i přes to, že nemáte zahrádku. Postačí vám balkon či parapet

 Dům 
16. září 2020 09:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí rajčata si vypěstujete i na balkoně Depositphotos
Nemáte zahrádku, a přesto byste si rádi pochutnali na domácích rajčatech? Nezoufejte! Pokud máte k dispozici balkon, terasu či vnější parapet, můžete si je při dodržení pár jednoduchých pravidel vypěstovat.

Pěstování rajčat na balkoně či parapetu není žádná věda. Je potřeba dodržet pouze pár pravidel, která se liší od běžného pěstování na zahradě nebo ve skleníku.

Vhodné místo

Základem úspěchu je najít pro rajčátka vhodné místo. Rajčata vyžadují slunné místo a zároveň jim nevyhovuje vysoká vlhkost. Ideální tak je balkon orientovaný na jih či západ. Výhodou také je, pokud je místo shora zakryté, aby na rajčata nepršelo. Optimální je tak lodžie orientovaná na jih, která poskytne dostatek slunečního svitu, sucha i závětří.

Truhlík či květináč

Pokud máte k dispozici pouze parapet, sáhnete po keříčkové odrůdě. Na tu vám postačí asi padesát centimetrů dlouhý truhlík, do kterého se vejdou zhruba tři sazenice. Ideální pak je využít samozavlažovací nádobu, díky které nebudete zalévat rajčata na list. Tím vaše rajčata ochráníte před vznikem plísně bramborové.

Pokud máte prostoru více, můžete zvolit i tyčkové odrůdy, které však již vyžadují větší nádobu. Minimálně by měla mít průměr 40 centimetrů a hloubku 30 centimetrů, ale obecně platí, že čím větší, tím lepší. I v tomto případě je pak vhodnější samozavlažovací nádoba.

Vhodný substrát

Jelikož jsou rajčata náročnou rostlinou, nelze podcenit výběr zeminy. Půda by měla být záhřevná a bohatá na živiny. Jako základ postačí běžný zahradnický substrát, ovšem ještě lepší volbou je substrát přímo pro plodové rostliny. Hlínu můžete smíchat ještě s rozloženým kompostem. Na dno nádoby dejte chlévský hnůj a zbytek nádoby doplňte zeminou. Alternativou k hnoji může být také nasekaná tráva, která se při svém rozkladu zahřívá.

Není rajče jako rajče

Pro pěstování rajčat na balkoně je také nutné zvolit vhodnou odrůdu. Z keříčkových odrůd je asi nejvhodnější kultivar Vilma. Jedná se o 40 centimetrů vysoko rostlinu, která při vhodném hnojení plodí rajčátka o hmotnosti kolem 35 gramů. Rajčátka jsou oválná a mají nasládlou chuť.

Z tyčkových odrůd jsou pak pro balkonové pěstování nejvhodnější F1, které jsou odolné a nejméně náročné. Například odrůda Start F1 dobře roste a plodí rajčata o hmotnosti 100 gramů. Darinka F1 je pak zase vhodná do chladnějšího prostředí. Jak správně pečovat o rajčata, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008