Opravdu dobré křížaly nejsou ničím složitým. Udělejte si je doma do zásoby

 Ostatní 
15. září 2020 13:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sušená jablka jsou zdrojem řady vitaminů i vlákniny Depositphotos
Křížaly jedly už naše babičky, jedli jsme je my a milují je i naše děti. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, a pokud je uděláte i se slupkou, nachystáte tělu přísun vlákniny a řady minerálních látek. Mají navíc tu výhodu, že je lze připravit i z jablek, které nejsou už v nejlepší kondici.

Křížaly jsou zdravou variantou dopolední či odpolední svačinky, lze je vzít kamkoliv s sebou a smlsnout si na nich můžete místo brambůrků i u televize. A když vám zbydou, můžete je použít i jako podzimní výzdobu bytu nebo pamlsek pro křečka.

Jaká jablka vybrat

Nejlepší bude, když si vyberete zralá a pevná jablka, která se již nehodí na další skladování. Moučná jablka se naopak na přípravu křížal nehodí vůbec. Pokud máte nějaká už přes týden doma a začínají se svrašťovat, použít je můžete také. Jestliže si chcete vyrobit pochoutku, která vás nebude stát ani korunu, zajděte si natrhat jablka do veřejného sadu. Je jich mnoho a lze je najít na internetu. 

Zpracování jablek

Jablka omyjte a rozhodněte se, jestli chcete křížaly se slupkou nebo bez ní a buď jablka ještě oloupejte, nebo ne. Jemnou slupku z domácích jablek můžete bez obav ponechat. Odstraňovačem jadřinců se zbavte vnitřku jablka a poté jablko nakrájeje na stejně silná kolečka. Jestliže chcete křížaly křupavé, krájejte užší kolečka. Máte-li radši křížaly měkké, volte širší kolečka.

Před sušením do lázně

Jablka mají tu vlastnost, že brzy po nakrájení začnou hnědnout. Pokud vám to vadí a raději byste světlé křížaly, připravte si lázeň z vody a citronu nebo kyseliny citronové. Ihned po nakrájení jablka v lázni celé plátky omyjte. Poté nechte oschnout.

Kde a jak sušit

Jakmile máte jablka připravená, můžete začít se sušením. Vybrat si můžete z několika možností. Pokud máte doma sušičku na ovoce, což je asi nejjednodušší cesta, poskládejte jednotlivé plátky na plata sušičky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Teplotu nastavte zhruba na 60 stupňů Celsia a sušte osm hodin. Pro jistotu ale v průběhu sušení kontrolujte. Každé jablko je jinak velké, má jiný obsah vody a rozdílně se suší i tenké nebo tlusté plátky. Zkrátka si čas sušení přizpůsobte tak, jak to máte rádi.

Sušit ale můžete i v troubě. Nastavte teplotu opět na 50 až 60 stupňů Celsia, ale nechte pootevřená dvířka, aby mohla odcházet přebytečná vlhkost. Vložte jablka na pečicí papír na pekáč a pravidelně konrolujte a otáčejte. Jablka se vám však budou na pečicí papír přichytávat.

Pokud nemáte ani sušičku a v troubě se vám sušit nechce, můžete jablka sušit jen tak při pokojové teplotě. V tomto případě je ale dobré vyrobit si stejnou síť, na které se suší například houby. Stlučete dohromady čtyři laťky (nebo klidně větvičky), potáhnete síťkou, která se dává do okna proti hmyzu (nebo záclonou) a jednotlivé plátky jablek na sušicí síťku poskládáte.

Jablka se dají sušit i na topení, ale trvá to déle a navíc se na ně v průběhu sušení hodně práší. Psali jsme také: Pravidelná konzumace jablek vám přinese velké množství zdravotních výhod.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47