Co s nezralou úrodou. Poradíme vám finty, díky nimž přečkají plody i první mrazíky
Podzim se pomalu, ale jistě hlásí o slovo. A s ním přichází chladná rána a první přízemní mrazíky. Právě ty mohou znehodnotit dozrávající úrodu na zahrádkách. Pak přichází otázka, zda plody sklidit, nebo čekat.
Nezralé zabalte
Zelenina, která potřebuje ke svému dozrávání přímé sluníčko, jako jsou rajčata, lilky, cukety, květák nebo melouny, mráz opravdu nesnese. Proto je potřeba plody zavčasu sklidit. Pokud ještě nejsou zralé, obalte je na noc netkanou textilí, která je ochrání před výkyvy teplot. Díky tomu přežijí mrazíky do –4 °C. Obalit textilií můžete také mrkev, pór nebo petržel.
Zčervenají i doma
Nedozrálá zelená rajčata rozhodně nevyhazujte. Nechejte je dozrát v krabici doma nebo rovnou na celých rostlinách. Jak na to i další tipy jsme psali zde. Stejně tak můžete nechat v domácích podmínkách dozrávat i dýně. Vyhovuje jim sušší, ale dobře větrané místo. Díky tomu vám vydrží bez problému až do prosince.
Ani mráz jim neuškodí
Existuje spousta druhů zeleniny, která si vyloženě v mrazech libuje. Na zahrádce vám po celou zimu vydrží růžičková kapusta, zimní pórek, špenát, pastinák, kořenová petržel, dvouletky černý kořen a artyčok. Takže můžete mít zásobárnu vitaminů až do jara.
Ne spolu s ovocem
Pokud skladujete zeleninu ve sklepě, pamatujte si, že by neměla být v těsné blízkosti ovoce, převážně jablek. Ty vylučují etylén, což zelenině ubírá na svěžesti. Snažte se je proto od ovoce oddělit co nejlépe.