Pokud nechcete mít na Štědrý den vánoční hvězdu bez listů, dodržujte několik zásad

 Ostatní 
02. prosince 2020 09:11 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vánoční hvězda si potrpí na dešťovou vodu Depositphotos
Vánoční hvězda neodmyslitelně patří k Vánocům, je známá především svými sytě červenými listy. Můžete si ji však pořídit také v jiných barvách. Domácnost vám ozdobí i bílá či růžová. Pokud chcete během vánočních svátků obdivovat krásu vánoční hvězdy, musíte si ji hýčkat.

Vánoční hvězdu můžete znát i pod názvem poinsettia, který se však používá zejména v USA. Málokomu v domácnosti během Vánoc hvězda chybí. Potřebuje poměrně náročnou péči, proto spoustě lidem opadá ještě předtím, než přijde Štědrý den. Pokud o ni nechcete přijít, dobře se o ni postarejte.  

Nechybujte už při nákupu

Pokud si vánoční hvězdu plánujete teprve kupovat, dobře si ji v obchodě prohlédněte. Může být napadená nějakou chorobou. V takovém případě by vám do Vánoc patrně nevydržela. Dále zkontrolujte, zda nezačíná být povadlá.

Zemina by neměla být příliš přelitá ani vysušená. Pokud by stála ve větším množství vody, mohly by jí zanedlouho uhnít kořeny. Zachraňovat uvadající vánoční hvězdu je těžké. Vyvarujete se tomu precizním výběrem květiny.

Zalévejte rostlinu dešťovou vodou 

Vánoční hvězda si potrpí na dešťovou vodu, která by měla být vlažná. Pokud ji postrádáte, zalévejte ji alespoň odstátou vodou. Dejte si však pozor na přelití. Vánoční hvězda nesnáší přemokření. Pokud by byla neustále plná vody, do Vánoc by vám uhnila. Zároveň ji však nedělá dobře ani velké sucho. K Vánocům patří i vánoční kaktus. Pokud chcete, aby vám vykvetl mezi svátky, držte se osvědčeného postupu.

Po zalití květiny nenechávejte vodu stát v podmisce. Pokud budete chtít být opravdu důslední, rostlinu nezalévejte, ale postavte ji s květináčem zhruba na patnáct minut do vody. Vánoční hvězdě také prospěje občasné rosení.

Dopřejte květině teplo

Vánoční hvězda pochází z Mexika, takže od ní nemůžete očekávat, že vám vydrží v chladné místnosti. Rostlina je citlivá na mráz, takže po nákupu se s ní venku příliš nezdržujte. Potřebuje stabilní teplotu, která se bude pohybovat okolo dvaceti stupňů Celsia. Postavte ji na místo, kde bude mít dostatek světla.

Většinu lidí napadne, že hvězdu umístí na parapet, což není špatně, pokud vám správně těsní okna. V případě, že by z nich táhl chlad, není to pro ni vhodné stanoviště. Vánoční hvězda má sice ráda teplo, ale neměla by stát blízko topení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47