Provoňte si celou domácnost. Vyrobte si jednoduchý domácí difuzér

 Dům 
19. října 2020 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na výrobu difuzéru vám stačí obyčejný flakon nebo vázička Pixabay
Květinovou, ovocnou, dřevitou nebo svěží. Vůni svého domova si můžete měnit libovolně sami. Stačí si vyrobit difuzér.

Difuzéry slouží nejenom pro provonění interiéru, ale především jsou krásnou dekorací. Můžete jej umístit prakticky do kterékoliv místnosti a tu si libovolně provonět. Za difuzér navíc nemusíte utratit ani korunu. Stačí si jej vyrobit doma. Důležité je zvolit správný olej.

Jednoduchá výroba

Aroma difuzéry v obchodech totiž nebývají příliš levnou záležitostí. Přitom stačí použít nějakou menší vázičku nebo ozdobnou nádobku na mýdlo s užším hrdlem.

Dále potřebujete

  • světlicový nebo mandlový olej
  • vodu
  • čistý líh nebo vysokoprocentní alkohol
  • esenciální olej dle vlastního výběru
  • obyčejné kuchyňské špejle

Alkoholový nebo olejový

V první řadě se rozhodněte, zda jako základ použijete olej nebo alkohol. Každý má své výhody a nevýhody. Olejový základ je stabilnější, vydrží déle vonět, ale když se vám podaří difuzér vylít, vyčistit mastnou skvrnu například z podlahy může být nemalý problém. Zkusit pak můžete některých z triků, o nichž jsme psali zde. Co se týká alkoholového základu, ten sice nevydrží tak dlouho, ale na druhou stranu můžete jako základ použít cokoliv, co máte zrovna doma. Takže je ve výsledku levnější.

Míchání olejového

Pokud jste se rozhodli pro olejový difuzér, použijte olej, který není aromatický. Proto je vhodný světlicový či mandlový. Olej smíchejte s esenciálním olejem v poměru 7:3. Vhodné je začít s jedním druhem vonného oleje a k němu postupně přidávat další, abyste si vytvořili opravdu příjemné aroma. 

Alkoholový difuzér

Alkoholový základ nařeďte vodou. Do půl deci vody přidáte dvě čajové lžičky esenciálního oleje a nakonec dodáte lžičku alkoholu, třeba vodky. Ta pomůže voňavému roztoku, aby postupoval špejlemi v difuzéru.

Pravidelná péče

Ani difuzér nevydrží věčně. Olejový zhruba měsíc, alkoholový asi tři týdny. Špejle po každé výměně oleje použijte nové a asi po hodině, co jsou ponořené ve směsi, je obraťte, aby se vůně dostala rychleji do celé plochy dřeva. Olejový difuzér také pravidelně promíchejte, aby se esenciální olej dobře promísil. Stejně tak promíchejte i ten alkoholový. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod